Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Százmilliárdos vasútfejlesztés Nyugat - Magyarországon

Kapcsolódó oldal:  Százmilliárdos vasútfejlesztés Nyugat - Magyarországon

Az Európai Bizottság elé terjesztették azt a nyugat-magyarországi vasútfelújítási projektet, melynek hatására fél órával rövidebb lesz a járatok menetideje. A beruházás értéke meghaladja a 119 milliárd forintot.

A kabinet döntött a Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciójáról, amit hamarosan be is fognak nyújtani az Európai Bizottságnak. A kormány most a tervezett rekonstrukció első ütemének első szakaszáról döntött, ami a Kelenföld és Székesfehérvár közötti szakasz átépítését foglalja magába.

A rekonstrukció keretében Székesfehérvár és Tárnok között 43 kilométeres szakaszon felújítják a pályát, Kelenföld és Tárnok közötti 20 kilométeres szakaszon egy második vágány is épül. Egyúttal korszerűsítik a biztosítóberendezéseket is. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, hogy a Fejér megyei Kápolnásnyéken és Velencén új közúti felüljárót építenek.

A felújítás után egyes szakaszokon elérhető lesz a 160 kilométeres sebesség, a személyvonatok esetében 21 perccel csökkenhet az utazási idő, míg az intercity-járatoknál körülbelül fél órával. A beruházás összköltsége 119 milliárd forint, amiből 101,3 milliárd forint uniós támogatás, a maradék 17,8 milliárd forint pedig hazai forrás. A munkálatokkal feltehetően 2014-re készülnek el.
2008.12.06