Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébSzabad vállalkozási zónák: harminchárom járás tartozik majd a hozzájuk

Kapcsolódó oldal:  Az ország leghátrányosabb 47 térségében 903 település tartozik a szabad vállalkozási zónákhoz és a kedvezményeket 2013 február 1-jétől már igénybe lehet venni- jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. (MTI)   
(logsped)
2013.02.01.
Szabad vállalkozási zónák: harminchárom járás tartozik majd a hozzájuk

Harminchárom járás tartozik majd az úgynevezett szabad vállalkozási zónákhoz - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón. (MTI)

Közölte, a zónákhoz tartozó járások többsége Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. Czomba Sándor szerint azok a foglalkoztatáspolitikai eszközök, amelyeket az eddigi kormányok használtak, nem alkalmasak a hátrányos helyzetű térségek közötti különbségek csökkentésére, és különösen nem az ebből eredő feszültségek kiküszöbölésére.

Ezért a kormány új lehetőséggel, a szabad vállalkozási zónák létrehozásával próbálkozik. Ennek lényege, hogy mindazokat a fejlesztési, beruházási, adópolitikai és foglalkoztatáspolitikai kedvezményeket, amelyek egy térség potenciális lehetőségeit jelentik, egy komplex program keretein belül lehessen kezelni - fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte: ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusz támogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 ezer forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén.

A január 1-től életbe lépett szociális hozzájárulási adókedvezmény lehetőségét kiterjesztik a szabad vállalkozási zónákra. Ha új vállalkozások települnek be, akkor munkahelyenként három évig részesülnek kedvezményben: az első két évben a teljes, a harmadik évben fele összegű szociális hozzájárulási adókedvezményt jelent.

Ez forintosítva egy emberre több mint 340 ezer, illetve 174 ezer forint - jelezte Czomba Sándor, hozzátéve, hogy ez hatékony eszköz lesz a térség felzárkóztatásához.

A vásárosnaményiakhoz szólva az államtitkár elmondta: a térségben egy adatfeldolgozó központ létrehozását tervezik, amely 200-300 embernek biztosítana munkalehetőséget.

A város mindent el fog követni, hogy ez a beruházás a nem túl távoli jövőben a beregi városban valósuljon meg - tette hozzá Czomba Sándor. (logsped)

2013.01.24.