Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Svájci repülőgép-ipari beruházás Egerben

Kétmilliárd forintos repülőgép-ipari beruházást valósít meg Egerben a svájci állami kézben lévő RUAG csoport - jelentette be Budapesten a külgazdasági és külügyminiszter a svájci cégcsoport vezetőinek jelenlétében. (MTI)

Szijjártó Péter elmondta: a RUAG, amely a világ száz legjelentősebb hadiipari vállalkozásának egyike, az egri üzemben kívánja az Airbus 320-as és a Bombardier repülőgépekhez géptörzsek középső részét, a szárnyvégeket, és a repülőgépek burkolatát gyártani. A RUAG Aerostructures beruházása kezdetben 60, az év végére azonban 180 új munkahely létrehozását is jelenti a hevesi megyeszékhelyen. A kormány 382 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz.

Eger választásával elismert lett a kedvező magyar befektetési környezet

Hozzátette: a svájci cégcsoport azzal, hogy Egert választotta kutatás- és fejlesztés vezérelt új beruházásához, elismerte a kedvező magyar befektetési környezetet, a magyar képzési rendszert és elismerése a magyar munkaerőnek, a magyar emberek szakmai felkészültségének, szaktudásának is szól.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra is, hogy a magyar légi és űrjármű-ipar termelési értéke a múlt évben meghaladta a 34 milliárd forintot, ami 15 százalékkal volt több, mint az előző évben. Ebben az iparágban Magyarországon 1566-an dolgoznak - az itt dolgozók száma egy év alatt 18 százalékkal nőtt.

Elmondta, mivel a RUAG is Magyarországra jött, és a Lufthansatechnik is Magyarországra hozta mérnöki központját, így ez a szektor - a légi és űrjármű-ipar - is növekszik majd Magyarországon. A magyar-svájci kereskedelmi forgalom jelenleg mintegy másfél milliárd euró (mintegy 450-460 milliárd forint) - közölte a miniszter.

Magyarország az elmúlt két évben rekordot döntött teljesítményével

Szijjártó Péter felidézte: a magyar külgazdaság mind 2015-ben, mind pedig 2016-ban minden létező rekordot megdöntött teljesítményével. Mind az export, mind a külkereskedelmi többlet, mind a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül az országba érkezett befektetéseket tekintve minden idők legjobb eredményei születtek 2015-ben és 2016-ban is - fejtette ki.

Az pedig, hogy egy svájci vállalkozás repülőgép-ipari beruházása is felkerült most a sok autóipari, az élelmiszeripari és szolgáltató-központi befektetés közé, azt mutatja, hogy a magyar ipari képességek sokszínűek és az ország külgazdasági kapcsolatrendszere is diverzifikált - állapította meg a miniszter.


MTI Fotó: Komka Péter


Urs Breitmeier, a RUAG csoport vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, korábbi jó tapasztalatai alapján döntött a RUAG csoport arról, hogy Magyarországon létrehozza második gyártóegységét is. A RUAG számára fontos, hogy versenyképességét folyamatosan fenntartsa és fejlessze, amihez a magyarországi beruházás is jelentősen hozzájárul - emelte ki.
(logsped)

2017.03.01.