Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA svájci Givaudan Makón épít

Kapcsolódó oldal:  A svájci Givaudan a Makói Ipari Parkban építi fel új üzemét

A svájci székhelyű Givaudan, világ egyik legnagyobb ízesítő- és illatanyaggyártója: tavaly 3,9 milliárd svájci frank volt az árbevétele.

A 37 milliárd forintos makói építkezésről szóló döntést kedden jelentették be Svájcban.

Gilles Andrier kedd reggel Zürichben, elhatározásuk bejelentésekor arról beszélt, hogy a Givaudan új makói gyárába az angliai Bromboroughból az ízesítőanyag-készítést, a svájci Kemptthalból pedig a keverőüzemet telepítik át, de a tervek megvalósítását befolyásolhatja az angol és a svájci szakszervezetekkel folyó egyeztetés.

Azért Makó mellett döntöttek, mert innen könnyen el lehet érni az egyre bővülő kelet-európai vevőkört éppúgy, mint a nyugatit, másrészt a régióban komoly hagyományai vannak az élelmiszeriparnak, és itt jól képzett munkaerőre számíthatnak. Az építkezés és a próbaüzem három évig tart, a teljes gyártás beindításakor közel 300 embert foglalkoztatnak.

A beruházást egyedi döntéssel a magyar kormány is támogatta idén tavasszal, 1,2 milliárd forinttal. A Givaudan közleménye jelentős támogatásként értékeli a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség és a makói önkormányzat segítségét. A tervről három éve tud Makó képviselő-testülete. Azóta egyeztetnek a befektetővel, de mivel minden érintett titoktartási kötelezettséget vállalt, eddig csak az derült ki, hogy a makói ipari parknál 24 hektáron régészeti föltárás folyik egy készülő beruházáshoz, amely valószínűleg termelőüzem lesz. (DM)

További információk:2010.09.01