Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Scania: kapacitásnövelés

Kapcsolódó oldal:  Scania: kapacitásnövelés

A Scania nagyjából másfél milliárd svéd koronát költ kapacitásnövelésre, amelynek eredményeként a jelenlegi 100.000 darabos éves járműtermelési mennyiséget 120.000 darabra tudja majd emelni a vállalat.

Ez jelenti az első lépést az éves 150.000 darabos járműmennyiség legyártásához szükséges technikai kapacitás kialakításához, nyilatkozta Anders Nielsen, a Termelés és Logisztika vezetője.

Scania: Anders Nielsen, a Termelés és Logisztika vezetője


Hol és hogyan fektet be a Scania kapacitásának növelésébe?

"A befektetések a következő néhány évben fognak megvalósulni és elsősorban a már létező fülke, motor, váltó és tengelygyártó üzemegységeinket érintik Svédországban. Ezek a gyártóegységek jelenleg is nagyon fontos szerepet töltenek be a Scanián belül. A beruházások 2011 második felében már érzékelhetőek lesznek. Egyrészt folyamatos fejlesztést jelentenek a termelési munkafolyamatainkban, másrészt új gépek beszerzését jelentik. Viszont nincs szükségünk új gyártóegységek felépítésére; a 150.000 darabos termelési mennyiség elérésére a jelenlegi egységeink is elegendőek."

	Scania: alvázösszeszerelő üzem, Svédország, Södertälje


A Scania svédországi gyártóegységei távol találhatók a jövő nagy potenciájú területeitől, így például az ázsiai és a közel-keleti térségtől. Ez nem jelent problémát?

"Egyáltalán nem, ugyanis világszerte több helyen építettünk stratégiai fontosságú regionális központokat, így közelebb vagyunk ügyfeleinkhez. Koncepciónk lényege, hogy a járművek összeszerelésének az ügyfelekhez a lehető legközelebb kell megtörténnie, függetlenül attól, hogy az alkatrészek jelentős része az európai vagy a dél-amerikai gyártóegységekből kerül ki. Jelenleg ilyen regionális központjaink Oroszországban, Dél-Afrikában, Dubaiban, Malajziában, Tajvanban és Dél-Koreában találhatóak."

Scania: gyártóegység, Svédország, Södertälje


Hogyan lesz képes a Scania megnövelni termelését, ha a dolgozói állomány létszáma változatlan marad?

"Tovább erősítjük már meglévő vezetői modellünket - dolgozóinkat is bevonva -, amelynek lényege a folyamatos fejlesztés. Ez a folyamatos erőfeszítés - Scania Termelési Rendszer (Scania Production System, SPS) - a termelékenység javításának hatékony eszköze és a sikereink mögött álló fontos tényező. A 2008-2009-es gazdasági visszaesés idején nagy hangsúlyt fektettünk dolgozóink továbbképzésére és az előbb említett munkamódszer elsajátítására. Ez hatékony alapot jelent a jövőre nézve."

Milyen céljaik vannak a termelési hatékonyság javításának terén?

"Az 1990-es évek eleje óta évente öt százalékkal növeltük hatékonyságunkat, ami jónak mondható. De ennél erőteljesebb növekedést kell produkálnunk, ha a következő ciklikus csúcsra el akarjuk érni a 150.000 darabos éves termelési mennyiséget. Jelenleg azon dolgozunk, hogy az egy fő által legyártott nyolc darab éves járműmennyiséget 15 darabra emeljük." (logsped)

2011.08.11.