Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A Scania bemutatja az önvezető együttműködő közlekedési rendszerét

Egy egyedülálló bemutató keretében a Scania önvezető tehergépkocsikat ismertetett két egymással együttműködő jármű révén. Ezt a technológiát kezdetben például bányákban és kikötőkben használják majd.

Vezető technológiabeszállítókkal és egyetemi intézetekkel együttműködve, valamint a svéd innovációs ügynökség, a Vinnova támogatásával a Scania olyan önvezető tehergépkocsikat fejlesztett ki, amelyek gépkocsivezetői beavatkozás nélkül tudnak üzemelni zárt területeken, majd később az országutakon, illetve autópályákon is megjelenhetnek.„Az önvezető tehergépkocsik annak a kirakónak az egyik darabját jelentik, amelynek kifejlesztésén dolgozik a Scania a biztonságos, fenntartható és fosszilis energiahordozóktól mentes közlekedési megoldások megteremtése érdekében”- mondta a Scania elnökvezérigazgatója, Henrik Henriksson. „A részlegesen vagy teljesen önvezető járművek a biztonságot és a termelékenységet egyaránt fokozzák. Továbbá egy automatizált tehergépkocsi soha nem hajt túl gyorsan vagy agresszívan, és ritkábban kell megállnia pihenni, ami természetesen növeli a rendelkezésre állást.”Beépített intelligenciájuk segítségével ezek a tehergépkocsik képesek értelmezni a környezetüket, amelyhez alkalmazkodni is tudnak, valamint előre meghatározott feladatokat is végrehajthatnak. Az önvezető járművek már jelenleg is kifogástalanul teljesítenek a teszteken, azonban a technológia csak néhány év múlva lesz kész a piaci bevezetésre.

Az önműködő közlekedési rendszerek ékes példái annak, ahogy a Scania a kihívásnak megfelelve törekszik világszinten vezető szereplővé válni a fenntartható közlekedési megoldások terén. A cél eléréséhez egyrészt a különböző termékek és szolgáltatások széles választékát kell kínálni, másrészt más szervezetekkel is együtt kell működni.

A Scania a nehézkategóriás járművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését célzó termékek és szolgáltatások minden más gyártónál szélesebb választékát kínálja. Az Euro 6-os előírások keretében a Scania alternatív üzemanyagokkal, mint például gázzal, bioetanollal és biodízellel működő motorokat is gyárt. Továbbá a Scania minden Euro 6-os és Euro 5-ös tehergépkocsimotorja tanúsítottan hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is üzemelhet, ami akár 90 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.
(logsped)

2016.06.03.