Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A sármelléki repülőtér újraindul

Kapcsolódó oldal:  



A sármelléki repülőtér újraindul 2010-ben

Megszületett a megállapodás a sármelléki repülőtér üzemeltetéséről, így várhatóan 2010 áprilistól újraindul a Fly Balaton repülőtér.

Január első napjaiban jött létre megállapodás a reptér korábbi üzemeltetőjét felszámoló Vectigalis Zrt. és egy magyar tulajdonban levő vállalat között a légikikötő üzemeltetéséről és újraindításáról. Varga Jenő, a felszámoló cég első embere a Napinak elmondta, hogy a Fly Balaton iránt több külföldi (brit, orosz) és hazai cég is élénken érdeklődött, de olyan biztos hátterű bérlőt kerestek, amely a működtetési költségek fedezése mellett garantálja a reptér biztonságos üzemeltetését is. A tavaly november eleje óta felszámolás alatt álló korábbi üzemeltető, az ír tulajdonban levő Cape Clear Aviation (CCA) ugyanis már tavaly sem tudott ennek megfelelni. A reptér 2009. októberi bezárásáig összesen 15 ezer utas fordult meg Sármelléken, míg a 2008-as évben ennek közel tízszerese landolt a Hévíz közeli fogadóépületben.

Varga Jenő elmondta, hogy a CCA 6-700 millió forintos adósságot halmozott fel - pontos adat viszont csak a tavalyi év lezárását követően áll majd rendelkezésre. A Vectigalis első embere elmondta, hogy a bérlővel való megállapodás csak az első lépés a sármelléki fejlesztés folyamatában. A cél ugyanis az, hogy ez legyen Magyarország első számú regionális reptere. Ehhez persze egy sor beruházásra és pénzre lesz szükség. Többek közt meg kell oldani a korábbi szovjet katonai reptér környezeti kárainak felszámolását. Ez várhatóan még négymilliárd forintba kerül - a földterületet birtokló önkormányzatok (Sármellék és Zalavár) tavaly már 226 milliós támogatást kaptak a költségvetésből.

A reptér újraindulásának bejelentése az utolsó pillanatban történik - véli Niklai Ákos. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke szerint ugyanis január végéig kötik meg az utazási irodák a nyári-őszi szerződéseket. A megállapodás révén Sármellék - vagyis a Balaton, Hévíz, Zalakaros - továbbra is szerepelhet a nagy külföldi utazási irodák kínálatában. A Fly Balaton újraindítása kulcsfontosságú lehet a motoros gyorsasági világbajnokság magyarországi futamának szempontjából is: a sávolyi pályán ugyanis idén szeptemberben rendezik az első versenyt, amelyre több mint százezer vendéget várnak. (NG)

További információk:



2010.01.14.