Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Sármelléken nőtt a forgalom

Kapcsolódó oldal:  Sármelléken nőtt a forgalom

A sármelléki FlyBalaton repülőtéren a tavalyihoz képest harmadával nőtt az utasok száma, és ötödével emelkedett az áruforgalom mennyisége, MTI információ.

A repülőtérre szombaton érkezik a Lufthansa idei utolsó charterjárata; a téli nyitva tartás azonban még bizonytalan.

Szeptember végéig csaknem 17,2 ezer utas vette igénybe a Balaton-melléki repülőteret, ami a tavalyi adatokkal összehasonlítva az év első 9 hónapjában 33 százalékos növekedés - közölte a tulajdonos Turisztika Hungária Kft. ügyvezetője az MTI megkeresésére. Nagy Gábor írásban küldött válasza szerint a nagygépes forgalomban 12,3 ezren, magángépek utasaiként pedig csaknem 4,9 ezren fordultak meg Sármelléken.

A FlyBalatonon keresztül szeptember végéig 317 tonna árut szállítottak célállomására, ami megegyezik a teljes 2010-es évi áruforgalommal. A remények szerint az év végéig - a tavalyi esztendőhöz viszonyítva - mintegy 20 százalékkal nő az áruforgalom. Az ügyvezető a további tervezett járatokra vonatkozó kérdésre közölte: az erre az évre szerződött járatok fogadásán túl tárgyalásokat folytatnak további járatok érkezéséről, "de megegyezések és ezért megállapodások nincsenek". Nagy Gábor a téli nyitva tartást illetően azt nyilatkozta: "jelen pillanatban nem tudjuk, hogy a repülőtér a téli időszakra nyitva marad-e vagy bezár".

A sármelléki repülőtérre szombaton érkezik a hévízi Mutsch Ungarn Reisen Lufthansával szerződött idei utolsó charterjárata. A Berlinből, Hamburgból, Frankfurtból és Düsseldorfból heti vagy kétheti rendszerességgel közlekedő járatok a sármelléki reptér nagygépes utasforgalmának legjelentősebb részét adják.

Josef Mutsch ügyvezető az MTI érdeklődésére csütörtökön azt mondta: ebben az évben erőteljesen növekedett a repülőgéppel a nyugat-dunántúli régió gyógyüdülőhelyeire érkezett vendégek száma. A tavalyit mintegy 25 ezerrel meghaladóan több mint 70 ezer vendégéjszakát töltöttek a gyógyszállókban a repülőgépes turisták.

A 2010-es árakhoz képest idén csaknem 25 százalékkal olcsóbban kínálták a jegyeket a chartergépekre, de a forgalombővülésben az is szerepet játszott, hogy Németországból ismét élénkül az érdeklődés a magyarországi gyógyhelyek iránt. A vendégek pedig a hosszú autóbuszos utak helyett szívesebben érkeznek repülővel.

A jövő évi terveket ismertetve az ügyvezető elmondta: nagyobb befogadóképességű gépekkel, sűrűbben és várhatóan újabb városból is érkeznek a FlyBalatonra a Lufthansa gépei. Hamburgból és Berlinből az eddig kéthetenként érkező járatok heti rendszerességűek lesznek, a most október 22-én záruló szezont pedig jövőre három héttel meghosszabbítják.

A jelenleg 70 fős befogadóképességű gépeket 90 utas szállítására alkalmas repülőkre cserélik, de a berlini és hamburgi úti célokra 125 fős gépekkel repülnek. Mindezek a változások további 1500 vendéget és több mint 20 ezer vendégéjszakát jelentenek a régiónak - tette hozzá.

Josef Mutsch beszélt arról is, hogy a tervek szerint Zürichből vagy Friedrichshafenből is fogadnának chartergépeket Sármelléken. A jövő évben azonban már nemcsak Hévíz, Zalakaros és Sárvár szállodáiba hoznak német vendégeket a Lufthansa gépei, hanem a balatoni régióba is, miután több hotellel készülnek szerződni.

Az ügyvezető rámutatott: tapasztalatai alapján a nyugat-magyarországi térség turisztikai fellendítéséhez elengedhetetlen a sármelléki repülőtér működése. Kedvezőnek nevezte, hogy Hévíz önkormányzata jelentős szerepet vállalna az üzemeltetésben, de fontosnak tartaná az állam támogatását is. (logsped)

2011.10.21.