Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébSármellék: növekedett a forgalom

Kapcsolódó oldal:  Sármellék: növekedett a forgalom

2013 augusztus második feléig mintegy 25 ezer utasa volt a sármelléki repülőteret működtető Hévíz-Balaton Airport Kft.-nek, ez 25 százalékos növekedést jelent 2012 évhez képest.

Papp Gábor Hévíz polgármestere a Zalai Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy közel két éve önkormányzat átvette a légikikötő üzemeltetését, s azóta számos téren sikerült előrelépni.Oroszországból rendszeres charter járatok érkeznek, a százharminchat személyes gépek kihasználtsága szinte száz százalékos. Szeretnénk, ha ezek menetrendszerűvé válnának - tette hozzá. - Németország négy desztinációjából fogad gépeket a repülőtér, a menetrend szerinti düsseldorfi, hamburgi, frankfurti és drezdai járatnak mintegy nyolcvan százalékos a kihasználtsága.

Az Air Baltic légitársaság az átszálló központnak tekinthető Rigából Sármellékre érkező, ötven-ötvenöt fős gépei körülbelül hetven százalékban telítettek. Ezen az eredményen javítanunk kell, s biztosan sikerül majd. A marketing munkát csak a szerződés aláírása után kezdhettük meg, nem volt rá megfelelő mennyiségű időnk. Viszont azóta számos balti és skandináv országgal, nagykövetekkel, turisztikai szervezetekkel tárgyaltunk, s beindult a reklámtevékenység is. Úgy gondolom, e munka jövőre jelent majd kézzelfogható eredményt. Ebben a járatban egyébként mindenki nagy lehetőséget lát.

Az első balti járat utasait ünnepélyesen fogadták tavasszal a Hévíz-Balaton Airporton. Bíznak benne, hogy a térségből jövőre az ideinél jóval többen érkeznek majd.

Papp Gábor hangsúlyozta: a Hévíz-Balaton Airport nem csupán a fürdőváros, hanem a Balaton, az egész dunántúli térség számára jelentős létesítmény.

A fejlődés, a forgalom növekedése töretlen. Az első évben mintegy 19 ezer utas fordult meg a repülőtéren, idén ez a szám már 25 ezer körül alakult. Véleményem szerint két-három év kell, hogy elérjük a kívánt szintet. A repülőtérnek – a ráfordított összeghez képest – hatalmas a közvetett haszna (például az idegenforgalmi adó, a vendégek költése), mely a városban, a térségben csapódik le. Tárgyalunk további járatok indításáról is. Az önkormányzatnak egyébként az induláskor betervezett összeghez nem kellett újabb összeget hozzátennie, az állami támogatásokkal pedig elszámoltunk.

Szeretnénk mielőbb rendezni a Hévíz-Balaton Airport tulajdonviszonyait, ez ugyanis rendkívül fontos lenne az előrelépéshez. A személyszállítás mellett amúgy az áruszállítás terén is tervezünk. Tárgyalunk, s keressük a lehetőséget arra, hogy pályázati pénzek bevonásával megvalósítsuk a terveinket. A repülőteret kétszáz hektáros terület veszi körül, melyen ipari park fejlesztés valósulhat meg. (logsped)

2013.08.29.