Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

RERA irodapiaci jelentés 2010

Kapcsolódó oldal:  RERA irodapiaci jelentés 2010 első negyedév

Elkészült a RERA negyedéves piaci beszámolója, amelyben a budapesti irodapiacot mutatja be.

2010 januárjában három ingatlan-tanácsadó (Colliers International, az EHL Hungary, valamint az Eston International) által alapított RERA elkészítette a 2010 első negyedévre vonatkozó irodapiaci beszámolóját.

Az irodapiac mérete

A RERA az első negyedéves elemzését valamivel több, mint 2,3 millió négyzetméternyi modern irodaállomány vizsgálatára alapozza, mely nem tartalmazza a tulajdonosok által kizárólagosan használt épületeket, valamint a speciális mŰszaki kialakítású irodaépületeket.

Új átadások

A budapesti irodapiac növekedése felgyorsult 2006 és 2009 között, mivel ekkor jelentős mennyiségű új irodaterület került a piacra. 2005-ben még csak 71 ezer m2 irodaterületet adtak át, de már 2006-ban az átadások szintje elérte a 182 ezer m2-t, és ez 2009-re fokozatosan 300 ezer m2-re emelkedett. A gazdasági folyamatok hatására a fejlesztés növekedési üteme 2009-ben lassulni kezdett. Ennek következményeként 2010 elsŐ negyedévében 50 500 m2 modern irodaterület került átadásra, mely a korábbi elrejelzések szerint a 2009-es évre volt ütemezve. Ennek mintegy kétharmadát, 33 011 m2-t Bel-Budán adták át, mely jelentŐsen felülmúlta az elmúlt 3 évben tapasztalt aktivitást.

Kihasználatlanság

Az üresedési ráta az egyébként is kedvelt Váci úti irodafolyosón továbbra is 20% alatt maradt (18,2%), míg a Belváros (központi üzleti negyed) üresedési mutatója 23,5%-ra szökött, amely az új irodaterületek átadásának köszönhet. A várakozásoknak megfelelően az úgynevezett peremterületeken tapasztalható a legmagasabb érték, 40,5%.

A piac egészére vetített átlagos üresedési mutató méréseink alapján 24,9%, mely az előző negyedévhez képest további növekedést mutat.

cRERA


Bérlői aktivitás

A RERA adatai alapján az ismert piaci alapú bérbeadási szerződések nagysága meghaladta az 54 ezer négyzetmétert. Legaktívabb a Váci úti irodafolyosó volt, ahol a teljes negyedéves kereslet több, mint harmada (37,6%) jelent meg, a második a Bel- Buda alpiac (20%) és azt követi Dél-Buda (16,5%), a többi alpiac egyszámjegy piaci részesedéssel bír a teljes keresletből. A keresleti oldal gyengeségét jól jellemzi, hogy a negyedévben tapasztalt új irodabérleti szerzdéskötések rendre 2 000 m2 alatt maradtak.

cRERA


Ezzel szemben a bérleti szerzdések hosszabbításánál - ahogyan várható is volt - nem volt ritka az 5 000 m2 körüli területnagyság sem, mint például az Ernst & Young újrakötése a WestEnd Business Centerben. Ezek a tények mutatják, hogy a nagy alapterület-igényű bérlők 2010 első negyedévben lezárult szerzdéskötéseiknél is az újratárgyalás mellett döntöttek. Az adatgyűjtés során számos irodaház esetében volt példa úgynevezett terület-visszaadásra, amikor a bérlő csökkentette irodaterületét.

A RERA következő, második negyedéves jelentésében a jelen kimutatásokon kívül az egyes épületek minőségi és lokációbeli kategorizálásának is különös figyelmet szentel, mely várhatóan egy egészen új szemszögből és teljesebb, árnyaltabb képet ad a piacról.

Ezen kívül a következő negyedév során a RERA kiemelt szerepet szán a nettó piaci felszívás elemzésének, amely azt mutatja majd meg, hogy a piacon összességében mennyivel nőtt, vagy csökkent a bérelt területek állománya egyik negyedévről a másikra.
cRERA


(logsped)

2010.04.13.