Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébRepülőtér: új hálózat a folyamatos üzemért

Kapcsolódó oldal:  Repülőtér: új hálózat a folyamatos üzemért

A budapesti repülőtér hosszú távú energiaellátását és üzembiztonságát is tovább javítja az a frissen elkészült ELMŰ alállomás.

A nagyteljesítményű állomás a repülőtér mellett a térség energiaellátását is biztosítja majd, így növelve a szolgáltatás színvonalát Budapest déli kerületeiben, valamint Vecsés és Gyál településeken.

Jelentősen bővült és tovább javult a budapesti repülőtér áramellátásának minősége. Az ELMŰ ma átadott, vadonatúj vecsési alállomásából öt új 10 kilovoltos kábelről kapja az áramot a repülőtér.A fejlesztéshez a Budapest Airport több százmillió forinttal járult hozzá. A Vecsés határában lévő alállomás valódi XXI. századi beruházás, hiszen a csúcstechnológiás létesítményből, amelyet magyar és német szakemberek építettek, még nem sok található az országban.A repülőtéri rendszerek legmagasabb szintű üzembiztonságát a szakemberek ezúttal sem bízták a véletlenre: az új vecsési alállomásra telepített három nagyteljesítményű trafóból kettő (egyenként 31,5 megavoltamper teljesítmény!) felel a repülőtér biztonságos energiaellátásáért.

A repülőtér ezen túlmenően rendelkezik másik irányból kiépített független tartalék áramellátással is. A budapesti repülőtér villamosenergia-szükséglete egy kisebb városéval vetekszik, ám az itt található rendszerek többszörösen is túl vannak biztosítva.

A repülőteret üzemeltető Budapest Airport 2009-ben kezdte el a repülőtér áramellátásának nagyszabású fejlesztését. Az átalakítás oka az üzembiztonság növelése mellett a repülőtéren végbement új beruházások (pl. a SkyCourt utasforgalmi épület) többlet energiaszükséglete volt. A többéves fejlesztés legfontosabb mérföldköve a vecsési alállomás beüzemelése volt.

Ennek révén a repülőtér megfelelő és biztonságos energiaellátása, beleértve a ma még csak tervezőasztalon lévő beruházásokat, még hosszú évekig biztosított. (logsped)

2014.01.25.