Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Repülőgép-ritkaság érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre

A repülőtéren gyakran megfordulnak teherszállító gépek is, ám korántsem kapnak akkora figyelmet, mint utassszállító társaik. A napokban azonban igazi ritkaság érkezett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. (NOL)

A teherszállító repülők többnyire a nagy csomagküldő cégek (a DHL, a TNT, a Federal Express és a UPS) szolgálatában állnak. A kisebbek általában utasszállítóként kezdték karrierjüket és csak később kerültek át a cargo-flottákba.

A BAe ATP típusú gép azonban nem nevezhető éppen kicsinek, a 22,9 tonnás gép hatótávolsága ugyanis eléri az 1800 kilométert. A gépet a 80-as években fejlesztette a British Aerospce, 1996-ig gyártották és mindössze 64 darab készült belőle. A fedélzeten 64-72 utasnak számára volt eredetileg hely.


Kép: Budapest Airport


2001-ben a West Air Sweden hat ATP-t teherszállítót alakíttatott át és innentől kezdve a gépeket csomagok szállítására használta. Jelenleg több ilyen típusú gép van "szolgálatban" különböző légitársaságoknál: tizenkettő-tizenkettő a West Air Swedennél és az Atlantic Airlines-nál (Anglia), négy a NextJet Sweden-nél, kettő a Deraya-nál (Indonézia) és egy az Air Go Airlines-nál (Görögország).

Az egyetlen ATP, amit utasszállításra is használnak, a NextJet Sweden tulajdonában van.
(logsped)

2014.08.18.