Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Rendszámot kapnak a segédmotorok

Kapcsolódó oldal:  Rendszámot kapnak a segédmotorok

A négykerekű segédmotoros kerékpárok 2009 májusától, a három- és kétkerekűek pedig 2011 januárjától csak érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel vehetnek részt a közúti forgalomban; a hatósági eljárás várható díja 15 és 20 ezer forint között lesz járművenként.

Kákosy Csaba leszögezte, hogy a hatósági nyilvántartásba vétel és a rendszám hiánya jelentősen megnehezíti ezen járművek azonosíthatóságát. Megkülönböztető jelzés nélkül a járművek és vezetőik közlekedésbiztonsági ellenőrzése és nemzetközi forgalma is akadályozott.

A miniszter szerint a járműlopásokkal kapcsolatos rendőrségi eljárások lefolytatása, valamint a segédmotorokra vonatkozó biztosítási szerződéskötések és kártérítések lebonyolítása is problémákat vet fel. A tárca ezért tavaly ősszel módosította a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényt, hogy e járművek nyilvántartásba vétele megtörténjen és a négykerekű segédmotoros kerékpárok 2009. május elsejétől, a két- és háromkerekűek pedig 2011. január elsejétől csak érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel vehessenek részt a közúti forgalomban. (PB)
2008.04.25.