Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Megnő a régiók szerepe az új nemzeti fejlesztési tervben

Szeptember végéig át kell tekinteni a régiós intézményrendszert és annak finanszírozását - mondta hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár. Baráth Etele arról is beszámolt, hogy kedvezően fogadták azt a magyar javaslatot, amely egy európai kohéziós politikai intézet létrehozását célozza.

A kormány elfogadta a 2007-2013 közötti időszakra szóló második nemzeti fejlesztési terv tartalmi és szervezeti kereteit - mondta Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár hétfőn. A hosszú távú tervezésben a régióknak a tárcákkal azonos szerepük és jogkörük lesz. Elhangzott: szeptember végéig át kell tekinteni a régiós intézményrendszert, annak finanszírozását, továbbá ki kell jelölni a fejlesztéspolitikai prioritást, össze kell állítani a kiemelt fejlesztési, beruházási kört.

Öt operatív program helyett nyolc kategória

Baráth Etele szólt arról, hogy a második nemzeti fejlesztési terv négy stratégiai elemét négy különböző tárca felügyeli, társadalmi szervezeteket is bevonva a munkába. Az eddigi elképzelések szerint az első nemzeti fejlesztési tervben szereplő öt operatív program helyett a másodikban nyolc kategóriát - egészséges társadalom, okos, művelt társadalom, aktív társadalom, információs társadalom, versenyképes gazdaság, felzárkózó vidék, élhető környezet, dinamikus településrendszer - alakítanak ki. Kiemelten fontos horizontális terület lesz a biztonság, az esélyegyenlőség, a kultúra.

A várható forrásokról szólva Baráth Etele elmondta, hogy a 2004-2006 közötti hároméves időszakra jutó támogatásnak megfelelő összeget fog Magyarország 2007 és 2013 között évente kapni, így ez idő alatt évente ötmilliárd euró fejlesztés valósulhat meg.

Kedvezően fogadott magyar javaslat

Baráth Etele elmondta: Magyarország javaslatot tett egy európai kohéziós politikai intézet létrehozására magyarországi központtal. Hozzátette: hazánk geopolitikai helyzete, az itt felhalmozódott tudás indokolná a központ kialakítását. Eddig a javaslatra kedvező válaszok érkeztek. A hivatal adatai szerint a nemzeti fejlesztési terv keretében eddig meghirdetett 64 pályázati felhívásra 6 536 pályázatot adtak be 287 milliárd forint támogatásra. Eddig 4 876 pályázatot dolgoztak fel, 162 pályázat kapott 1,5 milliárd forint támogatást. (Ü&S)
(logsped)

2004.07.17.