Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Raktárak

Bővülő raktárkínálat Budapesten

Megugrott a kínálat 2006 harmadik és negyedik negyedévében az ipari ingatlanok budapesti piacán, egyúttal az egész évet nézve csökkent a kihasználatlanság - derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) hétfőn ismertetett 2006-os összefoglalójából. A nemzetközi tanácsadó cég az idén is intenzív kínálatbővülésre számít, írja a Világgazdaság.

Borbély Gábor elemző a Világgazdaságnak elmondta: az M0-ás körgyűrű kiépülése máris láthatóvá tette, hogy a kereslet és a jövőbeni kínálat is ezen főút mentén növekszik a közeljövőben. Felhívta a figyelmet például, hogy a körgyűrű északi részénél máris megjelent két új fejlesztés, és amint elkészül a keleti szektor, felértékelődik az M5-ös és az M3-as autópálya közötti szakasz. Addig is a déli szakasz szinte teljesen kivirágzott, és a jövőben is folytatódik az óvatos beruházás sorozat, különösen az autópálya-csomópontoknál.

A bruttó bérbeadás tavaly meghaladta a piacra került új kínálatot, méghozzá majdnem 40 ezer négyzetméterrel. Viszonylag stabilak voltak a bérleti díjak, 3,4-4,5 euró között mozogtak havonta négyzetméterenként. Csak a kiemelt raktáraknál lehetett 5 eurónál magasabb, de legfeljebb 6 eurós díjat elkérni. A 934 ezer négyzetméteres raktárállomány döntően a már meglévő létesítmények bővülése révén növekszik az idén és a következő egy-két évben- számol be a Világgazdaság.

A Colliers Magyarország Kft. felmérése szerint Magyarországon az ipari ingatlanok piaca stabil, rövid távon nem reagál érzékenyen a konjunkturális hatásokra. Kiemelt figyelmet érdemel a bérlői igények érezhető erősödése az új építésű raktár-, illetve gyártócsarnokok iránt, és ez a tendencia valószínűleg 2007-et is jellemezni fogja. A már meglévő ingatlanok üresedési arányának csökkenése miatt az új fejlesztések, a barna- és zöldmezős beruházások lendíthetik tovább az ipari területek piacát, áll a Világgazdaság írásában. (MF)
(logsped)

2007.02.02.