Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Peronkapuk a Keleti pályaudvaron

Március 3.-tól peronkapuk a Keleti pályaudvaron

A szolgáltatási színvonal emelése mellett, fontos feladat az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának a csökkentése.

A jogos bevételek beszedése érdekében a MÁV-START Zrt. a tavalyi évben több elemből álló kampányt indított el. Szigorított ellenőrzésekkel találkozhattak az utasok a vonatokon, illetve a pályaudvarokon a peronoknál is be kellett mutatni az érvényes jegyeket vagy bérleteket. A szigorúbb ellenőrzésekről a MÁV-START Zrt. megkérdezte utasai véleményét is, a kutatás eredménye megmutatta, hogy az utasok 66%-a érzékelte a szigorúbb ellenőrzéseket, és 64%-a egyetértett azok módszerével. A vizsgált ellenőrzési alternatívák között a működő peronkapuk is helyet kaptak, mint a jegy nélkül utazók magas számának visszaszorítása érdekében indított kampány egyik fő elemei.

2006. augusztus 24-e óta a Nyugati pályaudvarnál kísérleti jelleggel felállított peronkapuk az elmúlt időszakban bizonyították eredményességüket. A tavalyi évben a Déli pályaudvar is bekapcsolódott a rendszerbe, 2008. március harmadikától a Keleti pályaudvar utasforgalmi területein is találkozhatnak az utasok a peronkapukkal. Kiépítésüknél a MÁV-START Zrt. különös figyelmet fordított arra, hogy a kapuk végleges formája megőrizze, és korhűen tükrözze a Keleti pályaudvar hajdani kapuinak stílusát, valamint hogy szükség esetén a mentők, tűzoltók szabadon tudjanak közlekedni a területen. A pályaudvaron, hét helyen került kialakításra ellenőrzési pont, a jegyvizsgálatot a felszálló és a leszálló utasok esetében is elvégzik a szakemberek, akik figyelik a menetjegy vagy bérlet érvényességét. Abban az esetben, ha az utazni kívánó nem rendelkezik érvényes menetjeggyel vagy bérlettel, felszállásnál a jegyvizsgálók a pénztárakhoz vagy jegykiadó automatákhoz irányítják az utast, a pályaudvarra érkezők esetében leszállás után az üzletszabályzat alapján előírt pótdíj megfizetése és a menetjegy megváltása után haladhatnak tovább az utasok.

Március 3.-ától indul a rendszer bevezetése, az első héten szóbeli figyelmeztetést kapnak az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók, utána azonban szükség esetén az Üzletszabályzatban foglaltak alkalmazása lép életbe a Keleti pályaudvar peronkapuinál.
(logsped)

2008.03.03.