Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

2008 február 1-jétől lehet pályázni a kibővített panelprogramra

2008 február 1-jétől lehet pályázni a kibővített panelprogramra - mondta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Ujhelyi István elmondta, hogy a panelprogram öt fontos elemből áll: a hagyományos panelrekonstrukciós programból, a Főtáv által kidolgozott ökoprogramból, az energiatakarékossági programból, az úgynevezett egycsatornás gyűjtőkémények felújításából és a megújuló energia felhasználásából.

Az érintett lakásokban jelenleg nincs egyedi fűtésszabályozás, korszerűtlen a rendszer, túlzott az energiafelhasználás, ezért magasak a lakók fűtési költségei - tette hozzá az államtitkár.

A kibővített programban új elem, hogy a panelfelújítási támogatás feltétele a távfűtés korszerűsítése; hangsúlyosabb szerepet kap a tűzvédelem, az eddig lakásonként felhasználható állami támogatási összeg százezer forinttal, azaz 500 ezer forintra nő és megváltozik a rekonstrukció finanszírozási struktúrája is - mondta Ujhelyi István.

Míg korábban a költségek egy-egy harmadát állta az állam, az önkormányzat és a lakástulajdonos, a jövőben az önkormányzat részét a tulajdonosok kiválthatják, amennyiben a település nem tud csatlakozni a panelprogramhoz.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes távollétében az ökoprogramról Kovács Lajos, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki emlékeztetett, hogy január elsejétől a távfűtés alapdíjának és hődíjának az aránya 35-65 százalékra változott, így a távfűtés díját nagyobb arányban határozza meg a felhasznált energia mennyisége, és kevesebb az alapdíj.

Kovács Lajos kifejtette: aki belép a Főtáv ökoprogramjába, 10 százalékos kedvezményt kap az alapdíjból, a hődíjon pedig az egyedi szabályozással tud majd takarékoskodni. A távfűtés korszerűsítési programja nemcsak a panelházakra, hanem minden távfűtött épületre felhasználható.

(origo)

2008.01.22.