Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Pályázat

Kapcsolódó oldal:  Az EMIR mindent lát, mindent hall

Nincs titok az Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) előtt: naprakész adatokat szolgáltat az EU-támogatások felhasználásáról, és lehetővé teszi a pályázatok nyomon követését a beadástól a fejlesztések megvalósításáig.

Íme az EMIR mérlege: több mint 1300 felhasználó, 43 ezer iktatott dokumentum, 13 ezer pályázat - ebből 2500 szerződéskötési fázisban. Az informatikai rendszert tavaly novemberben kezdték élesben tesztelni, január óta működik is, sőt egy komoly akadályon már túl van: az Európai Bizottság megkapta az első olyan, az uniós pénzek felhasználásáról szóló elszámolást, amely az EMIR adatbázisa alapján készült.

Eddig ötven olyan szervezetet kapcsoltak be a rendszerbe, amelyeknek valamilyen módon közük van a közösségi támogatások felhasználásához. Az EMIR-t különböző jogosultságokkal 1200-an használják. Noha az igények ennél magasabbak, legalább 1800 hozzáférésre lenne szükség. Mint azt Galambos László, az EMIR-t kifejlesztő Welt 2000 Kft. munkatársa mondta: a számokból is látszik, hogy sokféle igénynek kell megfelelni. Ezért a hálózat felállításában csak negyven százalékban vettek részt informatikusok, a másik hatvan százalékot pályázatkezelők, pályázati és uniós ügyekben jártas szakemberek tették ki. Ők tudták megmondani, hogy a megfelelő pályázatkezeléshez milyen feladatok ellátása szükséges, és mely funkciók könnyítik a meg munkát.

Az EMIR a bevitt adatokért cserébe szolgáltatásokat nyújt. Menedzseli például a pályázatok hiánypótlását, feldolgozását és összefoglalását. A fejlesztési elképzeléseket, az azokhoz tartozó számokat, szöveges részeket, a pályázók adatait beérkezésük után iktatják a rendszerbe. Az EMIR-be ellenőrzési szempontokat is beépítettek, így amikor egy adat nem felel meg a pályázati kiírásnak, azonnal jelzi; ez hiánypótlást, rosszabb esetben kizárást eredményez.

Valamennyi pályázathoz kapcsolódik egy kezelőfelület; a rendszer rögzít minden lépést, mutatja a határidőket, és megmondja, ki végezte el a feladatot. A rendszerben benne van a pályázathoz tartozó levelezés: ki és mikor küldte, arra ki és mikor válaszolt. Döntésre csak akkor mehet a pályázat, ha minden formai és tartalmi feltétel teljesült. Mivel az EMIR-ben előre elkészített formalevelek vannak, a dokumentumokat csupán a pályázó adataival kell aktualizálni - és már nyomtatja is a gép.
EMIR 2004 - 2013 terjedő időszakra szolgáltat adatokat.

Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs Rendszer pedig 2014-2020 időszakra szolgáltat adatokat.


Az EMIR egyben adatbázis is: lekérdezhetők a pályázati adatok és pénzfelhasználási eredmények akár cégcsoportonként, régiónként vagy éppen pályázati célonként. Azt is meg tudja mondani a rendszer, mennyire sikeres egy-egy pályázati cél, így lehetőséget nyújt a tervezés korrigálására. Az EMIR nemcsak adatokat gyűjt, de alkalmas a pályázatok iktatására, a döntések és a támogatási szerződések előkészítésére, az igénylések rögzítésére, sőt az átutalási megbízásokat is elkészíti. A statisztikai funkciók segítségével mindig a pillanatnyi állapot látható: amikor éppen belenéztünk, 13 021 volt a beérkezett pályázatok száma, ebből az agrár- és vidékfejlesztési operatív programhoz 2037, a gazdasági versenyképességihez 8537, humánerőforrás fejlesztésihez 1239, a környezetvédelmi infrastrukturálishoz 90, a regionálishoz pedig 1118 kapcsolódott.
(NSZ)
(logsped)

További információk:2007.10.08. Frissítés: 2016.05.05.