Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Otthonvédelmi Akcióterv a devizahitelesek megsegítésére

Kapcsolódó oldal:  Otthonvédelmi Akcióterv a devizahitelesek megsegítésére

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben jelentette be a Magyar Bankszövetséggel - a devizahitelesek megsegítésére - kötöttött ötpontos megállapodást.

Az ötpontos megállapodás az eladósodott családokat, az "előző korszak áldozatait" segíti. Minderről a parlamentnek jogszabályokat kell alkotnia.

Az öt pont:

1. Árfolyamgát: önkéntes módon rögzített törlesztési árfolyam a lakáshitellel rendelkező devizahitelesek számára. A svájci frank árfolyamát 180, az euróét 250, száz jenét pedig 200 forinton rögzítették.

2. Lakásárverezések: a moratórium nem tartható fenn, ugyanakkor meg kell védeni az adósokat a lakáspiaci hiénáktól. Ezért először csak nagy értékű és alapterületű ingatlanok árverezésére kerülhet sor, valamint egy településtípus, illetve megyék szerinti kvótarendszert alkalmaznak.

3. Segítségnyújtás a bajba jutottaknak: a Nemzeti Eszközkezelő létrehozása. Ez két módon segít a lakásukat elvesztőknek: zöldmezős állami beruházásként lakásépítési programot épít, valamint a társaság megvásárolja az adós lakását, aki bérlőként lakhat tovább a lakásban. Erre az önkormányzatokkal szoros együttműködést indítanak.

4. Visszaáll az euró alapú lakáshitelezés, mivel a jelenlegi helyzet az EU szabályai szerint nem tartható fenn. Ilyen hitelt azonban csak az vehet fel, aki devizában kapja a fizetését, és az meghaladja a minimálbér 15-szörösét.

5. Lakásváltási kamattámogatás lép életbe legfeljebb öt éven át, ez legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is.

A moratórium feloldásának menete

2011. július 1. és 2011. október 1. között a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok és 20 milliónál nagyobb hitelösszegek esetében lehet árverezni az ingatlanokat.

A 2011 negyedik negyedévben az érintett, kisebb értékű lakások két százaléka árverezhető el, majd ez az arány 2012-ben negyedévente három százalékos lesz, és évente egy százalékponttal nő. (inforádió)

2011.05.10.