Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébAz OTÉK módosítása 2013.01.01.-től

Kapcsolódó oldal:  Az OTÉK módosítása 2013.01.01.-től

2013 január 1 -től módosul az építésügyi törvény és az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló kormányrendelet.

Egy épületben több funkció - például lakás, iroda és kereskedelem - is lehetséges, a helyi önkormányzatok az országosan előírtnál jóval kevesebb parkolót is elfogadhatnak a fejlesztéseknél - egyebek mellett ezeket a szabályokat is tartalmazza az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló kormányrendelet módosítása, amelyről a Belügyminisztérium adott ki közleményt.

A közlemény kiemeli, hogy még áprilisban elkészül az építésügyi törvény módosítási tervezete, és a törvény az OTÉK-módosítással együtt jövő év első napján lép hatályba.

A módosított OTÉK megengedi a helyi önkormányzatnak, hogy egyes területeken vegyes felhasználást engedélyezzen. Például a lakóövezetben iroda is épülhet, sőt egy épületen belül is több funkció alakítható ki. A több funkció miatt jobban kihasználhatók az épületek.

A másik újdonság a többszintes területfelhasználás bevezetése. Például az M0 körgyűrű északi szektorának egy része várhatóan alagútban halad majd, de a felszínen mezőgazdasági művelés folyhat. Hasonló a helyzet akkor is, ha egy pályaudvaron beépítik a síneket, és azok felett például üzletek lesznek.

A minisztériumi közlemény végül kiemeli a módosított OTÉK-ból azt, hogy az önkormányzatok a helyi adottságoknak megfelelően kezelhetik a parkolási előírásokat. Az országos normatívának akár csak a felét vehetik figyelembe, ha például így beépíthetők a belvárosi foghíjak. (logsped)

2012.04.17.