Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Romániában az Orangeways

Kapcsolódó oldal:  Tovább terjeszkedne Romániában az Orangeways

A helyi konkurensek ugyan mindent megtesznek azért, hogy elüldözzék a román piacrólA nemzetközi forgalomban fapados buszjáratokat üzemeltető Orangewayst, a magyar társaság nem hátrál meg, sőt tervei szerint az év végéig tovább terjeszkedne Romániában.

Az Erdélyi Közúti Szállítók Egyesülete (EKSZE) és a magyarországi üzleti élet potentátjai között előkelő helyen számon tartott Kedves Ferenchez köthető Orangeways Zrt. között vita robbant ki. A Budapestről több környező ország nagyvárosaiba is távolsági buszjáratokat indító cég azzal csapta ki a biztosítékot az egyesületnél, hogy szerintük kalózjáratokat működtet és dömpingárakat alkalmaz a Budapest-Csíkszereda és a kolozsvári járaton.

Mindez szimpla piaci vita is lehetne a felek között, ám az EKSZE azzal fenyegetőzik, hogy amenynyiben a hatóságok nem vonják vissza az Orangeways engedélyeit, akkor tagjai október 20-tól lezárják a román-magyar határátkelőket, és magyar rendszámú gépkocsit, kamiont és buszt se ki, se be nem engednek az országba. (Hogy a román szaktárca ellenőrzési tervei mennyiben térítik el eredeti szándékaitól az EKSZE-t, azt nem tudtuk meg, vezetőjét nem értük el a terv ismertetése óta.)

Ennek elkerülése érdekében a két ország illetékes minisztériumához is panaszos levelet írtak, amelyben az Orangeways engedélyeinek visszavonását követelik. Orbán László szerint csak ez békítené meg őket, mert a magyar cég törvénytelenül van jelen a piacon, s tarifáikhoz képest fél áron kínálja szolgáltatásait.

Ennek ellenére a magyar vállalat azt fontolgatja, hogy tovább terjeszkedik Romániában. Kovács Miklós nem tagadta a terveket, ráadásul hozzátette: ezek már korántsem csak elképzelések. Szándékaik szerint az új helyekre év vége előtt elindulnak a menetrend szerinti buszok. Emellett kolozsvári székhellyel heteken belül létrehoznak egy leányvállalatot, amelytől "üzleti növekedést remélnek". Azt, hogy ez pontosan mit is takar, viszont nem fejtette ki az ügyvezető. (nol)

További információk:

OrangeWays  
OrangeWays ügyfélszolgálat
Tel: 06-30-830-9696
2008.09.26.