Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA nyári menetrend 2012 június 16-án lép életbe

Kapcsolódó oldal:  A nyári menetrend 2012 június 16-án lép életbe

Szombattól nyári menetrend szerint közlekednek a vonatok, ennek a leginkább a balatoni vasútvonalakon lesz jelentősége. Ismét elindulnak a fiatalok által közkedvelt, éjszakai "bagolyvonatok".

A fiatalok által közkedvelt, éjszakai "bagolyvonatok", légkondicionált, InterCity minőségű kocsikat továbbítanak egyes déli parton közlekedő járatok, valamint kerékpárszállító kocsikat is igénybe lehet venni a vonatok meghatározó részén mind az északi, mind a déli parton.

Több balatoni rendezvényhez kapcsolódva kedvezményeket ad a vasúttársaság, így érdemes vonattal utazni - többek között - a Balaton-átúszásra is. Június 16-tól az áprilisi menetrendi változások kiigazítása is megtörténik több vasútvonalon többletvonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. A vasúttársaság arra kéri az utasait, hogy utazásuk előtt tájékozódjanak a menetrendről a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton.

Menetrendi változások

2012. június 16.és augusztus 26. között nyári menetrend lép életbe, a megnövekvő balatoni utazási igények megfelelő kiszolgálása érdekében. Szombattól a Budapest és a Balaton északi és déli partja között - a gyorsvonatok mellett - naponta több közvetlen sebesvonat is közlekedik, amelyek a tópartonminden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

A Balatonhoz mind a déli, mind az északkeleti mind pedig a nyugati országrészből az átszállás nélküli eljutást biztosítva közvetlen vonatok közlekednek többek között Sopronból, Szombathelyről, Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, Záhonyból, Nyíregyházáról, Debrecenből, Szolnokról, Pécsről és Szegedről is. Az előző évekhez hasonlóan a "bagolyvonatok" hétvégenként ismételten elindulnak: egy pár vonat Budapest Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár Budapest Déli pályaudvar és Fonyód között.

Újra lesz Siófok Expressz a város önkormányzata és a MÁV-START között létrejött megállapodás alapján a nyári menetrend ideje alatt. A klimatizált, korszerű motorvonatok az utasok igényeihez igazodva Budapestről szombaton és vasárnap, visszafelé pedig vasárnaponként vehetők igénybe.

Június 16-tól néhány, az 1. pótlékban bevezetett módosítás korrekciója is megtörténik, többlet vonatok közlekedtetésével, illetve egyes vonatok viszonylatának meghosszabbításával. Az utasokat kérjük, tájékozódjanak az indulás előtt az aktuális változásokról.

A menetrendi változások az alábbi vasútvonalakat és vonalszakaszokat érintik:

1. számú vonal Budapest-Hegyeshalom

17. számú vonal Zalaszentiván-Nagykanizsa

20. számú vonal Budapest-Porpác

26. számú vonal Balatonszentgyörgy-Tapolca-Ukk

30a. számú vonal Budapest-Székesfehérvár

35. vonal Siófok-Kaposvár

36. számú vonal Kaposvár-Fonyód

46. számú vonal Sárbogárd-Bátaszék-Baja

75. számú vonal Vác-Balassagyarmat

78. számú vonal Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc

80a. számú vonal Budapest-Hatvan

89. számú vonal Nyékládháza-Tiszapalkonya-Erőmű

100. számú vonal Budapest-Nyíregyháza-Záhony

113. számú vonal Nyíregyháza-Mátészalka-Zajta-Szatmárnémeti

120. számú vonal Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza-Arad

121. számú vonal Mezőhegyes-Újszeged

130. számú vonal Szolnok-Szentes-Hódmezővásárhely

Komfortos utazás, biztonságos kerékpárszállítás

A nyári időszakban a Balaton déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton szintén kétóránként járnak szombattól a gyorsvonatok, továbbá megjelennek az utasok által közkedvelt, klimatizált motorvonatok is.A tapasztalatok alapján a nyári időszakban közkedvelt kerékpáros célpont a Balaton, így a megnövekvő bicikliszállítási igényeket kiszolgálvaa tó mellett nagyobb befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek. A Balatonhoz kedvezményes kerékpáros túrajegyeket is kínál a vasúttársaság. Ennek előnye, hogy az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen 400 forintért vásárolható meg, és egy napon belül korlátlan bicikliszállítási lehetőséget biztosít a tó körüli vonatokra.

Vonattal a Balaton-átúszásra és a Balaton Soundra

2012 nyarára a MÁV-START kedvezményes ajánlatokkal és vonaterősítésekkel is készül, hogy az utasok igényeinek a lehető legteljesebb mértékben megfeleljen. 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a Balaton-átúszásra és az idén először a Balaton Soundra készülők is.

Érdemes a zenei fesztiválra vasúton érkezni, hiszen (a nemzetközi vonatok kivételével) valamennyi vonat megáll Zamárdiban. A rendezvény helyszínén kihelyezett jegykiadással biztosítja a vasúttársaság a lehetőséget, a pénztárak előtti sorban állás elkerülésére.

Vonatozás és hajózás kedvezményesen, egy jeggyel

A MÁV-START és a Balatoni Hajózási Zrt. közös, Balaton Mix ajánlata olyan jegykombinációt kínál, amellyel kedvezményes áron lehet utazni a Balaton körüli vasútvonalakon és a tavon közlekedő, menetrend szerinti hajójáratokon. A jegy három illetve hét napos érvénytartammal kapható felnőtt, gyermek és családi változatban.

A vasúttársaság a Balaton Mix jegy vásárlóinak a tóhoz utazva további 50 százalékos menettérti kedvezményt is nyújt - a jegy típusától függően - 50 km feletti távolság esetén vagy akár kilométer korlátozás nélkül.

A 2012. évi nyári menetrendi információk elérhetők ahonlapunkon az ELVIRA internetes menetrendi keresőben. A felsorolt változásokat összefoglaló füzetet a menetrendkönyv tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a vásárlás helyszínén. Bővebb tájékoztatást az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak. (logsped)

2012.06.16.