Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébNövekedési hitelprogramot indít a jegybankl

Kapcsolódó oldal:  Növekedési hitelprogramot indít a jegybank

A növekedés támogatására és a hitelezés bővítésére három intézkedésből álló növekedési hitelprogram indításáról döntött a jegybank monetáris tanácsa - jelentette be a testület eseti, csütörtöki ülését követően Matolcsy György jegybankelnök. (MTI)

Döntően a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak olcsó hitelforrást, 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet nyújt fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós programok saját erejére a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül. A jegybank a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal biztosítja a forrást, amelyek maximum plusz 2 százalékos kamatot számíthatnak fel, amit esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelheti.

Ugyancsak 250 milliárdos keretből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak, aktuális árfolyamon. Ezáltal a kkv-k devizahitel-állományának 30 százaléka váltható át forintra.

A kéthetes MNB-kötvényállományt 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik, a devizatartalékokból biztosított devizacserével, amely 3 milliárd euróval csökkenti a devizatartalékot. (logsped)

2013.04.05.