Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA német tehergépjármű-autópályadíj a négysávos szövetségi autóutak részein 2012 augusztusától

Kapcsolódó oldal:  A német tehergépjármű-autópályadíj a négysávos szövetségi autóutak részein 2012 augusztusától

2012 augusztus 1-jén kezdődik a német autópályadíj beszedése a négysávos szövetségi autóutak 1.135 kilométer hosszúságú olyan szakaszain, amelyek autópályaszerűen vannak kiépítve és szövetségi autópályához csatlakoznak. Az autópályadíj 12 tonna megengedett teljes súlytól kezdve minden tehergépkocsira érvényes.

Azoknak a szövetségi autóutaknak 2012.02.15-én kelt ideiglenes listája, amelyeken a jövőben autópályadíjat kell fizetni, a Szövetségi Teherforgalmi Hivatal (Bundesamt für Güterverkehr) honlapján található meg. Időben, még augusztus 1-je előtt nyilvánosságra hoznak minden útszakaszt az elektronikus a Szövetségi Közlönyben (Bundesanzeiger).

Toll Collect, az autópályadíj németországi beszedője kapott megbízást a megvalósításra. A vállalat az elmúlt hónapokban megteremtette a műszaki és szervezeti előfeltételeket a tervszerű induláshoz. "Az elmúlt hét év alatt jó minőséggel és nagy megbízhatósággal üzemeltettük a tgk-autópályadíj rendszert. Ezt biztosítani fogjuk az autópályadíj beszedésére a szövetségi autóutakon is", mondja Hanns-Karsten Kirchmann, a Toll Collect GmbH ügyvezető elnöke.

Műszakilag és szervezetileg jól felkészülve

A szövetségi autóútdíj bevezetése érdekében a járműkészülékek (On-Board Units, OBU-k) eredeti tároló kapacitását a szoftver hozzáillesztésével több mint 20 százalékkal növeltük. Ily módon a készülékek 1.103 járulékos útszakaszt tudnak a szövetségi utakon feldolgozni.

Sikeres tesztek

A Toll Collect az elmúlt hetekben lényeges teszteket hajtott végre és fejezett be sikeresen. Így többek között gyakorlati teszt keretében és egy pilotcsoporttal felülvizsgálták mindazokat az üzemi adatokat, amelyek az egyes szövetségi útszakaszokat jellemzik. Ezeken a teszteken fuvarozó és logisztikai vállalatok 3.000 járműje vett részt. A Szövetségi Teherforgalmi Hivatal ellenőrizte a teszteket. 2012. július elején mobilrádión átviszik az üzemi adatokat az összes járműkészülékre. Az elkövetkező hetekben a bel- és külföldi tehergépkocsikba jelenleg beszerelt 717.000 On-Board Unit tölti le majd automatikusan az adatokat. Az üzemeltetési engedély megadására még 2012 júniusában lehet számítani. Augusztus 1-jén 0:00 órakor indul az autópályadíj szedése a szövetségi autóutakon.

Az On-Board Unit fedélzeti készülékeken kívül az internetes bejelentkezési rendszert és a mintegy 3.500 díjbeszedő terminált is feltöltik az új útszakaszok adataival.

A Szövetségi Teherforgalmi Hivatal (Bundesamt für Güterverkehr, BAG) végzi az ellenőrzést

BAG Szövetségi Teherforgalmi Hivatal ellenőrző járművekkel felügyeli a díjkötelezettség betartását. Az úgynevezett mobilis ellenőrzés során a BAG munkatársai menet közben és folyó forgalomban ellenőrizhetik a járműveket. Ezt kiegészítve hordozható (portábilis) ellenőrző berendezések alkalmazására kerül sor, amelyek változó telephelyeken és tetszőleges időpontokban használhatók.

A fuvarozó és logisztikai vállalatoknak ajánlatos az automatikus bekönyvelési rendszer használata Azoknak a fuvarozó és logisztikai vállalatoknak, amelyek a szövetségi autóútdíj bevezetésével újonnan vesznek részt a rendszerben, ajánlatos magukat regisztráltatni a Toll Collectnél és a járműveikbe On-Board Unit fedélzeti készüléket beszereltetni. Az On-Board Unit használatával a vállalatok élvezhetik az automatikus bekönyvelési eljárás előnyeit. (logsped)

További információk:2012.06.30.