Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Munkaügyi per

Kapcsolódó oldal:  A szigorítás nyomán még kevésbé mernek majd perelni a munkavállalók

Jelentősen csökkentheti a munkaügyi perek számát az a tegnap hatályba lépett jogszabály, hogy a vesztes félnek a teljes perköltséget meg kell téríteni, mondta az InfoRádiónak Ivány Judit munkajogász, aki úgy véli: a munkavállalók nem fogják megkockáztatni, hogy a vesztes per után még plusz költségeket is kifizessenek.

Ez egy nagyon fájdalmas pont a munkavállalók számára, akik egyébként is igen nehezen fordulnak munkaügyi bírósághoz; többnyire csak a munkaviszony megszüntetése után lesznek olyan bátrak, hogy a munkáltatójukkal szemben fellépjenek - hangsúlyozta Ivány Judit.

A munkajogász szerint ez a lehetőség tovább csökken a jogszabály hatályba lépésével. A korábbi teljes perköltség-mentesség ugyanis gyakorlatilag azt jelentette, hogy vesztés esetén csak az ellenfél ügyvédi költségeit kellett a munkavállalónak megfizetnie.

Tegnaptól azonban csak úgynevezett perköltség feljegyzési jogot biztosít a jogszabály a munkavállalók számára, ami azt jelenti, hogy nem kell a per kezdetekor megfizetnie a bírósági illetéket, szakértői és egyéb költségeket - tette hozzá (IR)
(logsped)

2008.02.06.