Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Munka

Az 50 éven felüli munkanélküliek foglalkoztatását elősegítő program

A munkaadók jelentkezését várja a Csongrád Megyei Munkaügyi Központ ahhoz, hogy elinduljon az 50 éven felüli munkanélküliek foglalkoztatását elősegítő program. Ha állás nélkülieket kenyérhez segítenek, akkor három hónapig a munkaerő-piaci alap fizeti az alkalmazottak bér- és járulékterheit.

A munkaügyi minisztérium 2004 végén határozta el, hogy idén január 1-jével beindítja a próbamunkát az 50 év feletti munkanélküliek számára. Ennek az a lényege, hogy ha egy cég felvesz egy középkorú, tartósan állás nélküli férfit vagy hölgyet, akkor annak bér- és járulékterheit három hónapig a tárca fizetné. Ebben a kedvezményben azonban csak azok a munkáltatók részesülhetnének, akik vállalják, hogy legalább még három hónapig tovább foglalkoztatják a próbamunkán résztvevőket.

A megyei munkaügyi központok a 2005. január 20-i állapotnak megfelelően összeállították az 50 év feletti munkanélküliek listáját korcsoport és iskolai végzettség szerinti bontásban. Ezzel párhuzamosan tárgyalnak a munkáltatókkal, felmérve az igényeket. A program résztvevőivel, vagyis a munkanélküliekkel külön megállapodást kötnek arról, mit vállalnak - milyen szakképzésben vesznek részt - saját sikeres elhelyezkedésük, tartós foglalkoztatásuk érdekében.

A Csongrád Megyei Munkaügyi Központtól kapott információk szerint fokozatosan vonják be a programba az érintett feleket. Jelenleg várják azon munkáltatók jelentkezését, akik alkalmaznának idősebb munkanélkülieket. A program sikere ugyanis rajtuk múlik: ha nincs állást kínáló cég, akkor nincs kit támogatni.

A próbamunka elnevezésű program 2007. január 31-éig tart, s a tárca elképzelései szerint 12 ezer embert sikerül majd munkához segíteni az országban. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó bér és járulékok átvállalását a Munkaerő-piaci Alap egy önálló előirányzatából finanszírozzák, amelyre 2,8 milliárd forintot különítettek el.

Közel háromezren

2004 decemberében a munkaügyi kirendeltségek 400 ezer munkanélkülit regisztráltak az országban, közülük az 50 éven felüliek száma meghaladja a 75 ezer főt (közel 19 százalék). Csongrád megyében 2004 végén több mint 17 ezren voltak munka nélkül, az ötvenen túliak száma csaknem elérte a 3 ezret, a helyben regisztráltak 17,4 százalékát. Arányuk az országos átlagnál csak alig alacsonyabb, viszont számuk a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt. (DM)
(logsped)

2005.03.16.