Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

MotoGP, Balatonring

Kapcsolódó oldal:
  


A Balatonring MotoGP építése megkezdődött
A földmunkákkal megkezdődött a sávolyi Balatonring MotoGP pálya építése pénteken.   
(ingatlanok)
2009.07.27.
Letették a Balatonring alapkövét
A Gyorsasági Motoros Világbajnokság magyarországi futamának jövő ősztől otthont adó sávolyi versenypálya.   
(mfor)
2008.11.03.
Magyarországi helyszín a jövő évi MotoGP versenynaptárban

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogait birtokló spanyol Dorna Sports cég vezérigazgatója, dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Vicente Cotino, a kivitelező Sedesa vállalatcsoport elnöke, Jorge Martínez Salvadores, az Aspar csapat kapitánya, a nemzetközi pályaüzemeltető és versenyszervező Worldwide Circuit Management elnöke és Talmácsi Gábor, a versenysorozat 125cm3-es kategóriájának világbajnoka 2008. július 23-án rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be egy, már a jövő évtől MotoGP futamok rendezésére alkalmas magyarországi pálya ( Balatonring ) megépítésének szándékát.

A több hónapja tartó, folyamatos tárgyalások sikeres lezárása nyomán megvalósuló versenypálya a balatoni üdülőkörzet dél-nyugati részén – a Somogy megyei Sávoly község közigazgatási területén – fekszik. Sávoly a Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez és egyúttal Marcali kistérséghez tartozik. A hely infrastrukturális szempontokból is megfelel, a nyugat-magyarországi térség az M7-es autópálya és a sármelléki nemzetközi repülőtér közelsége miatt. A helyszín a szomszédos és mediterrán országok motorsport rajongói számára könnyen és gyorsan elérhető.A Magyar Turizmus Zrt. egy 100%-os tulajdonában álló leányvállalatot alapított a magyarországi MotoGP futamok szervezése céljából. A pálya üzemeltetésére létrejött egy 30%-ban a Magyar Turizmus Zrt. és 70%-ban a spanyol Worldwide Circuit Management S.L. (WCM) tulajdonában álló társaság, a Balatonring Zrt. A Balatonring mögött álló WCM évek óta világszerte sikeresen végzi hasonló motorversenypályák üzemeltetését és MotoGP futamok rendezését. A Magyar Turizmus Zrt. leányvállalata, a Hun-Ring megszerezte a magyarországi MotoGP futamok rendezésére vonatkozó licencjogokat öt évre.

A MotoGP pályát a Sedesa építi fel, majd a minél sikeresebb kihasználás érdekében átadja üzemeltetésre a Balatonring Zrt. részére. Utóbbi cég vállalta a versenyszervezési feladatokat is.

A Kormány elkötelezett a MotoGP magyarországi futamának megrendezése mellett. Magyarország számára turisztikai és sport szempontból is óriási lehetőség egy nagy médiaérdeklődést vonzó és kimagasló reklámértékkel bíró világsorozat vendéglátójának lenni, hiszen egy-egy futamra 100-150 ezer néző érkezik az egész világból, 184 országban sugározzák élőben és összesen 207 országban jut el a háztartásokba a televíziók képernyőin keresztül, így a verseny a Balaton, valamint Magyarország számára komoly ország marketing lehetőségeket rejt.

A gyorsasági motoros futamok rendezésére alkalmas pálya és azt kiegészítő létesítmények üzemeltetése több mint 800 főnek adhat majd munkát. (Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium)
2008.07.25.