Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Megkezdte működését a HUNGRAIL Vasútakadémia

A vasúti alágazat versenyképességének növelése és a magas színvonalú szakemberképzés támogatása érdekében a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület létrehozta a Vasútakadémiát, melyet ünnepélyes keretek között mutatott be a vasúti szakma meghatározó vezetőinek.

A kezdeményezés alapvető célja, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegye a vasutas szakmát, valamint különböző tovább-, illetve átképzésekkel segítse a munkatársak szakmai fejlődését, előrelépési lehetőségét, mérsékelje a szakemberhiányt és az elvándorlást.Dávid Ilona a HUNGRAIL elnöke a bemutató alkalmával elmondta, hogy a vasúti alágazat hasonló utánpótlás problémákkal küzd, mint más ágazatok. Ennek egyik oka a szakmunkásképzés korábbi átalakítása, illetve egyes vasutas szakközépiskolák megszűnése, másik oka pedig, hogy a jelentkezőknek szigorú alkalmassági és szakmai követelményeknek kell megfelelniük. Komoly kihívást jelent továbbá a nyugdíjba vonuló dolgozók pótlása, a fiatalabb generációk elérése, motiválása.A HUNGRAIL Vasútakadémia a problémák megoldása és a célok elérése érdekében számos területen kínál együttműködési lehetőséget nem csak a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület tagvállalatainak, hanem a vasúti alágazatban tevékenykedő szereplőknek, illetve azok leendő és jelenlegi munkavállalóinak. A saját szervezésű konferenciák, szemináriumok és tréningek a szakmai fejlődésben nyújtanak segítséget.

A tanfolyamok tanúsított képzési helyek közreműködésével, akkreditált oktatókkal, jóváhagyott képzési programok szerint zajlanak, így bekapcsolva olyan célközönséget is, amelyet eddig elrettentett a képzések házon belüli megszervezésével járó bürokrácia, vagy korábban nem volt szükség ezekre az ismeretekre. Így olyan területeken is biztosítható a biztonságkritikus szemlélet, ahol korábban ezt nem kezelték hangsúlyosan, illetve olyan helyek vasúti kiszolgálása is biztosítható, ahol eddig a bonyolult feltételrendszer miatt inkább szüneteltették a vasúti tevékenységet.A különböző tanulmányutak és kiállítások a hazai és nemzetközi kapcsolatok bővítésére, az Európai Uniós jogszabályi környezet, valamint a közlekedési stratégiák megismerésére adnak lehetőséget. Az akadémia a pályaválasztás előtt álló, felnövekvő generációnak – elsősorban az általános és középiskolás diákoknak - közösségi programokon mutatja meg a vasútüzem szépségét, a technikai, informatikai fejlesztések következtében megújult munkakörnyezetet. A gyakornoki program keretében pedig ingyenes részvételi lehetőséget biztosít főiskolai és egyetemi hallgatóknak a saját rendezvényeken.

A HUNGRAIL Vasútakadémia első programjára 2017. március 8-án került sor, ahol az előadók és a résztvevők célul tűzték ki, hogy a 24/2016. (VII.18.) a vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyekről szóló NFM rendelettel kapcsolatban kicserélik tapasztalataikat. A rendezvényen Csépke András a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy a kötöttpályás közlekedés piaci helyzete negatív irányba ne változzon, továbbá felhívta a figyelmet, hogy a vasútbiztonságért maguk a vállalatok a felelősek. Hozzátette: éppen ezért a rendelet módosítással kapcsolatos munka során olyan javaslatcsomagot kell letennie a szakmának az asztalra, amely a vasútbiztonság szem előtt tartása mellett megfelel az európai uniós jogharmonizációnak, a kormányzati szándékoknak, illetve annak egyes pontjai egyebek között a városi vasutak esetében is alkalmazhatóak legyenek.

Dr. Erb Szilvia főosztályvezető és Alscher Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről elmondták, hogy nyitottak a szektor javaslatainak befogadására, és olyan rendelet megalkotásában érdekeltek, melynek fő célja a vasútbiztonság növelése, és melynek megteremtésével az érintettek megfelelő mértékben tudnak felellőséget vállalni munkájukért, a működési környezetért, az elvégzett feladat minőségéért és az esetlegesen bekövetkezett károkért.

Hangsúlyozták: a jogalkotó figyelembe veszi, hogy a szabályozás egyes piaci szereplőket érzékenyebben érint, ezért a kívánt feltételek fokozatos megvalósítása is szerepel a felülvizsgálat szempontjai között. A rendelet módosításával kapcsolatos szakmai munkát a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület koordinálja az érintettek bevonásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötött Stratégiai Partnerségi Megállapodás alapján.
(logsped)

2017.03.10.