Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Meghosszabbítják a növekedési hitelprogramot

Egy évvel, 2015 végéig meghosszabbítja a növekedési hitelprogramot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. (MTI)

A jegybank ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: a tavaly elindított program nemcsak a foglalkoztatásnak, de a beruházásoknak is jót tett, összesen 1 százalékkal emelte a GDP-t. Nagy Márton hangsúlyozta: a kezdeményezés egyik legnagyobb előnye, hogy egyre több kisvállalkozáshoz eljut.

Tavaly óta 16 ezer vállalkozás vette fel a 2 és fél százalékos fix kamatozású kölcsönt. A legtöbb hitelt eddig a mezőgazdaságban, a kereskedelemben és a feldolgozóiparban működő vállalkozások igényelték. A program első szakaszában 704 milliárd forintot kaptak a vállalkozások. Az októberben indult második szakaszban csaknem 440 milliárd forint került a cégekhez. Ez összesen 1140 milliárd forint, ami a kis- és középvállatok hitelállományának egyötöde. A növekedési hitelprogram segítette a gazdasági növekedést is, ugyanis 1 százalékkal emelte a GDP-t.

A monetáris tanács a siker miatt úgy döntött: egy évvel, 2015 végéig meghosszabbítja a programot, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy egyre több kisvállalkozáshoz jut el - mondta a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Nagy Márton elmondta: a jelenlegi szakaszban az elsőnél jóval kisebb hiteleket helyeztek ki, ez is azt mutatja, hogy az olcsó hitel a legkisebb vállalatokhoz is eljut. "Egy vállalkozó, egy vállalat életébe kiszámíthatóságot hozott a növekedési hitelprogram, hiszen tudja, hogy maximum 10 évig mennyibe fog neki kerülni ez a finanszírozás. 2,5 százalékba fog kerülni, erre lehet tervezni" - nyilatkozta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója.

A szakmai szervezetek, köztük a munkáltatók is támogatják a program folytatását - mondta Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára. "Ez új beruházást hoz, és ha új beruházást hoz, akkor új munkahelyet is hoz. Tehát a növekedési hitelprogramnak az én felfogásom szerint a legnagyobb értelme és értéke, hogy a beruházásokat serkenti és a foglalkoztatást növeli" - közölte Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke szerint a hasonló fejlesztési programok tovább erősíthetik a gazdaságot. "Örülünk annak, hogy a kamatot lejjebb vitték, mert az a gazdaságnak levegőt ad. Örülünk annak, hogy a növekedési hitelprogram az egy hihetetlen jó lépés, a gazdaság az erősödik és biztonsággal tud erősödni" - nyilatkozta Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatja a hitelprogram meghosszabbítását. Parragh László elnök a Híradónak azt mondta: ennek a teljes magyar lakosság haszonélvezője lehet. "2008 óta a pénzügyi válság kirobbanása óta hitelszűke van a magyar gazdaságban, nehezen jutnak a cégek forráshoz, pénzhez, hitelhez, ezt próbálta oldani a növekedési hitelprogram nem is sikertelenül, sőt azt kell mondani, hogy kifejezetten sikeres volt. Először a nagy cégek jutottak forráshoz, de mivel a teljes piacon hitelbőséget teremtett, a kicsik is kedvezőbb helyzetbe kerültek. Azt gondolom, hogy ha ezt jövőre folytatja a jegybank, és ezért is javasoltuk, hogy folytassa, akkor a teljes magyar gazdaság haszonélvezője lehet ennek, az uniós forrásokat le fogjuk tudni jobban hívni, és ez a hitelbőség ez erősítheti azt a gazdasági növekedést, aminek a jeleit most már jó másfél éve látjuk" - közölte Parragh László.

A Magyar Nemzeti Bank fontosnak tartja azt is, hogy a növekedési hitelprogram kiegészítse az uniós forrásokat. Így a hitelt önerőként vagy banki fedezetként is fel lehet használni.
(logsped)

2014.11.01.