Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Megalakult a jegybank eszközkezelője

A Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt.-t elsősorban azért hozta létre az MNB, hogy felgyorsítsa a magyar bankrendszer rossz minőségű kereskedelmi ingatlanhiteleinek leépítését. (MTI)

A jegybank szerdán publikált, novemberi pénzügyi jelentésében közölte, hogy hamarosan felállítja az eszközkezelőt. Az MNB csütörtöki közleményében kiemeli, hogy a zrt. egy olyan monetáris politikai eszköznek tekinthető, amely a hitelkínálati korlátok oldásával javíthatja a hitelcsatorna hatékonyságát és így a monetáris transzmissziós mechanizmust. A transzmisszió javításával az új monetáris politikai eszköz támogatja az inflációs cél elérését.

Bár a program részleteinek kidolgozása még folyamatban van, az eszközkezelő társaság, a monetáris politika által meghatározott keretek között, piaci alapokon működve, hatékonyan orvosolhatja a problémákat és ezáltal érdemben járulhat hozzá a fenntartható növekedést támogató bankrendszer kialakulásához - közölték.

Az MNB májusban publikált pénzügyi stabilitási jelentésében jelent meg az a javaslat, hogy a bankoknál lévő problémás, nem stabilan teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelportfóliók leépítése céljából kívánatos lenne egy eszközkezelő társaságot létrehozni, megszabadítva ezzel a bankrendszert a rosszul teljesítő eszközeitől.

Hozzáfűzik: a magyar bankrendszer számára a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitelek számítanak az egyik legfőbb olyan eszköznek a bankok mérlegében, amelyek gyengítik a bankok egészséges hitelezését és emiatt a monetáris politika hatékonyságát.

Az eszközkezelő létrehozásával a teljes bankrendszer releváns portfolióját akarják megtisztítani. A közlemény szerint, a tulajdonostól függetlenül, nemzetközi példák sora mutatja, hogy megfelelő körülmények megléte esetén a problémás követeléseket, hiteleket kezelő professzionális intézmények, eszközkezelő társaságok sikeresek tudnak lenni, gyakran profitot is realizálva a folyamat végén.

A közlemény szerint az új jegybanki eszközzel a nemzeti bank három törvényi feladatát is el tudja látni: jelentősen javítja monetáris politikájának hatékonyságát, erősíteni tudja a pénzügyi stabilitást, valamint az előbb felsorolt két mandátumának megsértése nélkül támogatni tudja a kormány gazdaságpolitikáját.
(logsped)

2014.11.13.