Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

MÁV Biztosító kártérítés

Kapcsolódó oldal:  MÁV ÁBE: augusztus 16-tól nyugodtak lehetnek a károsultak

Azoknak a károsultaknak, akiknek olyan gépjárművel okoztak kárt, amelynek üzembentartója a MÁV ÁBE biztosítónál kötött kötelező gépjármű- felelősségbiztosítást (kgfb), de augusztus 16-ától nem szerződött másik biztosítóhoz, a szokásos módon a Mabisz Gépjárműkárrendezési Iroda kártalanítási számlájáról előlegezik meg a kár kifizetését - közölte Ragályi István, az iroda ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a kgfb-vel nem rendelkező károkozónak mindenképpen meg kell téríteniük a kárt, de azt már a kártalanítási számlára fizetik be. Ellenkező esetben bíróság kötelezi őket erre.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) augusztus 15-i hatállyal függesztette fel a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységét fedezethiány miatt. Az egyesületnél a felfüggesztő határozat időpontjáig - július 31-ig - kilencmilliárd forintnyi, mintegy tízezer darab függő kár felére volt fedezet.

A biztosító tevékenységének felfüggesztését megelőzően okozott kár esetében más a jogi helyzet, akkor ugyanis a károkozó biztosított volt. Így, ha a kár kifizetésére a MÁV ÁBE biztosítónak nincs pénzügyi fedezete, akkor sem fizetnek helyette a Mabisz kártalanítási számláról. Akkor a károsult polgári perben érvényesítheti követelését, ha a károkozó önként nem akar fizetni - magyarázta Ragályi István. (mfor)
(logsped)

További információk:

Mabisz Gépjárműkárrendezési Iroda  


2008.08.15.