Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébMarket Central Ferihegy (MCF)

Kapcsolódó oldal:  Megnyílt az ország első integrált kereskedelmi parkja Ferihegyen

Tegnap avatták fel a Market Central Ferihegyet (MCF), hazánk első integrált kereskedelmi parkját, amely többek között két, a magyar piacon még ismeretlen áruházzal nyitotta meg kapuit. A Vecsés határában felépült létesítmény az AIG/Lincoln első kereskedelmi fejlesztése, és egyben Market Central koncepciójának "úttörő" darabja. A park 100%-os bérbeadottsággal 44 ezer m2-en ad helyet 31 üzletnek, amelyek a legszélesebb termékskálát kínálják a divattól az élelmiszeren és éttermeken át pl. a barkácsüzletig. A cég a 10 milliárdos beruházásból 1 milliárd forintot közútfejlesztésre fordított. Az 1500 főt foglalkoztató kereskedelmi park napi háromezer látogatóval számol.

Dr. Kákosy Csaba, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kabinetfőnöke avatta fel tegnap az AIG/Lincoln első hazai kereskedelmi fejlesztését, a Market Central Ferihegy kereskedelmi parkot.

Magyarország első integrált kereskedelmi parkja a főváros egyik agglomerációs pulzuspontján, egy több mint félmillió lakosú vonzáskörzetben, Vecsés mellett a 4-es út mentén kapott helyet. Potenciális vásárlóit egy hazánkban eddig még ismeretlen koncepción keresztül igyekszik megnyerni: a több emeletes bevásárlóközpontokkal és a városszéli doboz-kereskedelemmel ellentétben a Market Central Ferihegy az igényesen kialakított park kényelmét kínálja, hagyományos városias környezetben, szabadtéri parkolókkal és fedett passzázzsal összekötött tágas földszinti üzletekkel.A 44 ezer m2 üzletterületű park a felépítéséből adódó extra-kihasználhatóságnak köszönhetően az 50-3700 m2-es üzletekben minden eddiginél szélesebb termékskálával fogadja 10 és 20 óra (vasárnap 10 és 18 óra) között a vásárlókat. A kereskedelmi parkban 31 üzlet kapott helyet, többek között a Tesco, a Praktiker, az Intersport, a Vögele, a C&A, a Leonardo, az Euronics, a Líra&Lant, a Szolgáltató Gyógyszertár, a Fressnapf, a Retz Bútor, az OTP, a Raiffeisen, a Burger King vagy a Deichmann. A park 1500 főnek ad munkát és már a tegnapi megnyitó napján 100%-os bérbeadottsággal büszkélkedhet.Az üzletek sorában újdonságnak számít a Magyarországon először a Market Central Ferihegyben bemutatkozó horvát Magma, amely a világ egyik vezető kereskedője és importőre a gyermekjátékok, gyermekruházati termékek és sporteszközök terén. A Müllernek szintén az első magyarországi üzletei között van az ebben a kereskedelmi parkban kialakított egysége, a német áruházlánc kínálatában a háztartási cikkek mellett drogériai cikkeket, könyveket és játékszereket is megtalálhatunk. A parkban kapott helyet a Praktiker egyik legnagyobb hazai egysége, a majd 10 ezer m2-en elterülő "Jövő áruháza" is. (A bérlők listáját és leírását a mellékelt háttéranyag tartalmazza.)Lance Bozman, az AIG/Lincoln ügyvezetője a megnyitó alkalmával elmondta: "Büszkén mondhatom, hogy kereskedelmi projektjeink zászlóshajójára neves bérlők váltottak jegyet. Bízunk benne, hogy parkunk újszerűsége és a félmilliós lakosú vonzáskörzet hosszú távon a Market Central Ferihegyben marasztalja őket, a jövőben pedig csak fokozni tudjuk elégedettségüket, új élményekkel és lehetőségekkel gazdagítva ezáltal a vásárlóközönséget".

Az AIG/Lincoln Hungary 1997-es magyarországi alapítása óta több irodaházat (pl. IP West, Infopark, Alkotás Point, Haller Kert), és ipari ingatlant (pl. Airport Business Park, M1 Business Park) fejlesztett és üzemeltet. A Market Central Ferihegy az amerikai központú vállalat első kereskedelmi jellegű beruházása. Az anyavállalat Market Central koncepciójának ("power center" típusú regionális és bevásárló központ) első európai állomása a ferihegyi fejlesztés. Az Olaszországban idén ősszel nyíló második beruházást (Market Central da Vinci) két újabb magyar Market Central beruházás követi: Miskolcon és Szegeden már zajlanak a kereskedelmi parkok előkészítő munkálatai.

Az ingatlanfejlesztő vállalat első magyarországi kereskedelmi parkját 1 milliárdos közútfejlesztés kísérte, amely az egész beruházás igen előkelő hányadát, azaz 10%-át jelenti. A 25 ezer m2-nyi útfejlesztés részeként épült a - napi 35 ezer gépjármú gördülékenyebb közlekedését segítő - csomóponti felüljáró a 4-es úton, a Károly utca (Vecsés) új szakasza, valamint a 400-as út lámpás csomópontja.

A fejlesztés keretében saját kerékpárút és járda is épült a park megközelítésére. Az ingyenes kerékpártároló az 1550 férőhelyes autóparkoló mellett kapott helyet. A kereskedelmi park megközelítését tömegközlekedéssel a XVIII. kerületi Béke térről induló Market Central buszjárat is segíti.

Az AIG/Lincoln Hungary vecsési fejlesztései 2008 szeptemberére újabb beruházással gyarapodnak: a 20 ezer négyzetméteres, The Quadrum nevű irodaparkot a Market Central Ferihegy telkének Budapest felé néző sarkán építi a vállalat. (TF)
(logsped)

További információk:2007.10.10.