Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Malév papírjegy helyett e-jegy

Kapcsolódó oldal:  Malév papírjegy helyett e-jegy

A IATA ajánlásának hatására 2008. június 1-jétől a Malévre kiállított e-jegyek aránya jelentősen nő, hiszen ettől az időponttól az ügynökségi jegyértékesítők kizárólag e-jegyet adhatnak ki.

légitársaságoknak, köztük a Malévnek, a IATA nem szabott határidőt a 100%-os e-jegy bevezetésre, hiszen az iparágban több esetben, például helyfoglalásra nem jogosító, két év alatti kisgyermekek jegyénél, még nem nélkülözhető a papírjegyek alkalmazása.

Akkor is papírjegyet kell kiállítani, ha az útvonalon olyan fuvarozó is szerepel, amellyel a jegyet kiállító légitársaságnak még nincs IET (Interline e-Ticket) kapcsolata.Az IET teszi ugyanis lehetővé, hogy a légitársaságok kölcsönösen el tudják fogadni egymás járatain a partner által kiállított e-Ticket-eket is. Ehhez rendszer-összehangolások és tesztelések szükségesek. Ebben a munkában a Malév a IATA statisztikája alapján a világ légitársaságainak élbolyában, a legjobb 50 között szerepel.

A papíralapú jegyek kiváltása az utasok számára a teljes jegyvásárlás folyamatát, valamint az utazást is biztonságosabbá, kényelmessé, otthonról intézhetővé teszi. Az utasnak nem kell a papírjegyét felvennie valamelyik utazási- vagy jegyirodában, ehelyett e-mailen egy elektronikusjegy igazolást kap, ami otthon is könnyedén kinyomtatható.Az ügyfélnek ugyanis csak a foglalási számot kell megjegyezni.

Az e-jegy nem veszíthető el, nem lehet ellopni, amennyiben szükséges, e-mailen vagy jegyirodában könnyedén pótolható. A jegy telefonon is módosítható, hiszen az utasnak nem kell bemutatni azt. A rajta levő adatokat az utas, az értékesítő és a légitársaság is minden pillanatban láthatja.

A légitársaság szerint az utasok számára is kényelmesebb az e-jegyvásárlás, a szigorú biztonsági intézkedések miatt pedig szinte kizárt, hogy az elektronikusan vezérelt rendszerbe hiba csússzon.
(logsped)

További információk:2008.06.02.