Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A Makói Ipari Parkban gyrost gyártó üzem épül

Kapcsolódó oldal:  A Makói Ipari Parkban gyrost gyártó üzem épül

A török tulajdonban levő Duna Döner Kft. makói élelmiszer-feldolgozó gyárában jövő májusban indulhat meg a döner- és gyrosgyártás, a beruházás már huszonöt százalékos készültségben van - jelentették be az érintettek a helyszínen, a Makói Ipari Parkban sajtótájékoztatón kedden.

A polgármester Buzás Péter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a török vállalkozás az első, amelyet az épülő autópálya vonzott a településre. A város minden segítséget megad a gyárnak, hisz az munkahelyet teremt majd sokaknak.

Makó polgármestere és a Duna Döner Kft. képviselői 2008 május végén írták alá azt a szerződést, amely alapján a török befektető 1,4 hektár területet vett a Makói Ipari Parkban. A 850 millió forintos beruházás során a 2000 négyzetméteres gyárcsarnokban korszerű daraboló és kebab-gyártó üzemet hoznak létre – adta hírül az MTI Eco. A projekt 400 milliós uniós támogatással valósul meg, a többit a cég önerejéből biztosítja.

A cég vállalta, hogy az első szakaszban 60 - még idén 30, jövőre pedig újabb 30 - munkavállalót alkalmaz, végül pedig 100-ra emeli a számukat. Kifejezetten helybeli és térségbeli szakmunkásokat keresnek majd, sőt vállalják az átképzést és a betanítást is. A város a dolgozók alkalmazásáért 500 ezer forint támogatást ad a cégnek, amellyel összesen 30 millió forintos önkormányzati támogatásban részesül. Ez a lehetőség egyébként bármelyik betelepülő számára adott.

A tervek szerint a munkaerő mellett az alapanyagot is Magyarországról szerzik be, később szeretnék a marhahúst és a szárnyast is helybeli tenyésztőktől vásárolni. A szarvasmarha tenyésztés bázisát ugyanis újra ki kell építeni a területen úgy, hogy a piacnak is megfeleljen. A gyár elsősorban nyugat-európai piacra termel majd, török vendéglőknek fog szállítani. A török vállalkozás ügyvezetője, Akteke Yunus kiemelte: a gratzi gyárukat telepítik át Makóra. Igyekeznek mihamarabb megnyitni a családi üzemet. Az 56,5 hektáros makói Ipari Park 1998-ban jött létre. (DM)

További információk:2009.09.28.