Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A magyar légteret is lezárják

Kapcsolódó oldal:  

A magyar légteret is lezárják az izlandi vulkánkitörés miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése alapján az izlandi vulkánkitöréssel a légkörbe került nagy mennyiségű hamu rövidesen eléri hazánkat, így a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága 2010 április 16 -án pénteken este 19 órától 2010 április 17 -én szombaton 19 óráig légtérzárat rendelt el a teljes magyar légtérre.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján a légtérzárat 2010. április 18-án 12 óráig meghosszabbította, a teljes magyar légtérre vonatkozóan


Erről a hazai és a nemzetközi légi forgalom résztvevőit értesítette.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal folyamatos kapcsolatot tartva a Légiközlekedési Igazgatóság munkatársai szükség esetén módosíthatják - feloldhatják vagy meghosszabbíthatják - a légtérzárat.

A Malév szóvivője korábban közölte: arra kérik az utasokat, hogy az ügyfélszolgálaton érdeklődjenek, mielőtt elindulnak a reptérre, tájékozódjanak a repülőtér honlapján, vagy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal. Elmondta, hogy a Malév a kapacitás függvényében április 30-ig díjmentesen átfoglalja az érintett járatok utasnak a repülőjegyét más járatokra. Ha az utas úgy dönt, hogy eláll az utazástól, akkor visszakérheti a repülőjegy árát. A Wizzair is azt kéri az utasoktól, hogy a társaság internetes oldalán tájékozódjanak.

A Bevándorlási Hivatal tájékoztatása szerint az EGT állampolgárok esetében, akik jelenleg még érvényes, de pár napon belül - a jelenlegi helyzet fennállása alatt - lejáró schengeni, vagy korlátozott területi érvényességű (Magyar Köztársaság) három hónapot meg nem haladó tartózkodásra jogosító vízummal rendelkeznek, lehetőséget kapnak arra, hogy vízumukat a hivatal díjmentesen meghosszabbítsa. A vízum meghosszabbítására hétvégén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál van lehetőség (Budapest, Budafoki u. 60., tel.: 463-9299).

A MÁV Start megerősített nemzetközi vasúti szolgálattal áll rendelkezésre a légiközlekedési korlátozások alatt. A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat.

Fél Európa megbénult

Nagy-Britanniában meghosszabbították a légtér zárlatát. Semmi jele, hogy az izlandi vulkán aktivitása csökkenne, és a szél iránya sem változik, így könnyen lehet, hogy a hét végéig is eltarthat a brit repülési tilalom. A második világháború óta nem volt példa arra, hogy napokig az ország egész területére kiterjedő légtérzárlatot kell elrendelni. Az utasok megrohamozták a vonatokat és a kompokat. Egyedül az Eurostarra a szokásosnál tízezerrel többen vettek jegyet, az összes Európába induló vonat megtelt. Több százezer ember utazási terveit döntötte romba az izlandi vulkánkitörés. Ráadásul ennek kellemetlen anyagi következményei is vannak. A British Airways felajánlotta ugyan az utasainak, hogy másik járatra írja át jegyüket, a legtöbb biztosító azonban nem hajlandó a pórul járt utasoknak kártérítést fizetni, mondván: egy vulkánkitörés előre nem látható természeti katasztrófa, amelyre nem terjed ki a szerződés hatásköre.

Zárlat Svédországban, Belgiumban, Ausztriában is

Arlandáról ma nem indulnak gépek - nyilatkozta a stockholmi repülőtér információs főnöke. Egész nap zárva lesz Svédország. Talán északon később megnyitják a repülőtereket. De mivel egész Európa zárva tart, onnan nincs hová repülni. Egy átlagos napon Arlanda 50 ezer utast fogad és indít, egész Svédországban körülbelül ennek a duplája az utasforgalom. Az emberek csalódottak, ám nem mérgesek, mert megértik, hogy a biztonság a legfontosabb.

Belgium légtere ma este hat óráig mindenképpen zárva marad - közölték a belga hatóságok. Szünetel a forgalom az észak-franciaországi, tehát a párizsi repülőtereken is. Az Európai Bizottság közlekedési felelőse közleményben emlékeztetett arra, hogy vis major, tehát a légitársaságoktól függetlenül előállt rendkívüli helyzet esetén is vannak kötelezettségeik a társaságoknak. Tehát az elvben kötelező érvényű európai direktíva szerint az utasoknak enni- és innivalót kell adni, és szükség esetén ingyenes szállásra is jogosultak. A társaságnak meg kell térítenie a jegy árát, vagy át kell tennie a foglalást egy későbbi járatra, térítésmentesen. Ugyanakkor plusz kártérítésre a mostani rendkívüli helyzetben nem számíthatnak az utasok - emlékeztetett az Európai Bizottság közlekedési felelőse. A párizsi hírek szerint egyes légitársaságok biztosították a szállodát a tranzit utasoknak, de közel sem mindegyik. Így sok utas töltötte az éjszakát a francia főváros repterein.

Pénteken reggel Ausztria is bejelentette, hogy délutántól fokozatosan lezárja légterét a forgalom elől.

Lezárták a krakkói repülőtér és a dél-lengyelországi város fölötti légtér forgalmát is az Izland felől érkező vulkáni hamufelhő miatt - jelentette be Justyna Zajaczkowska, a repülőtér szóvivője. A térség légi forgalma külön figyelmet érdemel jelenleg amiatt, hogy a légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök vasárnapra tervezett temetésére Krakkóba készül a világ számos állam- és kormányfője. Az európai légi forgalomban a vulkáni hamufelhő miatt a beállt zavarok kapcsán a lengyel elnöki hivatal egyik vezetője délelőtt még azt mondta: csak végső esetben jöhet szóba a lengyel államfő temetésének elhalasztása.

Két napig tart a felfordulás?

Az európai légi közlekedésben még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője szerint. A helyzet normalizálódása - tette hozzá Kyla Evens - attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét.

Az uralkodó széljárásnak köszönhetően Izland légi forgalmát problémamentesen le tudja bonyolítani a keflaviki repülőtér. Az Észak-Amerikába az észak-atlanti légifolyosókon tartó járatok esetében a hamufelhő déli irányú megkerülése miatt késésekre lehet számítani. Az Észak-Amerikából Európába tartó járatok Portugália légterében érhetik el Európát. (Malév)

További információk:

Malév Service Center

06-40-21-21-21
06-1-235-3888

2010.04.16.