Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Magyar IC kocsikat gyárt a MÁV

Kapcsolódó oldal:  Magyar IC kocsikat gyárt a MÁV

A MÁV Zrt. Igazgatósága elfogadta a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. kezdeményezését, hogy megtervezzen és szolnoki járműjavító műhelyében gyártson két személyszállító, InterCity közlekedés igényeit kielégítő (IC-) kocsit. Az új kocsik a MÁV-START részére készülnek.

A 200km/h sebességre is alkalmas "IC+" járműtípus prototípusa a tervek szerint 2012-ben készül el.

Az új kocsik jellemzői a MÁV-START Zrt. által megfogalmazott műszaki és utaskomfort igények szerint készülnének. Jellemzőik közé tartozik a korszerű, műanyag nagy-paneles utastér burkolat, a kocsi teljes légkondicionálása, zárt rendszerű toalett, hordozható számítógépek, mobil eszközök energiáját biztosító hálózat, GPS-vezérelt, fedélzeti és külső audiovizuális utastájékoztató rendszer, vezeték nélküli internet szolgáltatás.

A kocsik 200 km/óra sebességgel való közlekedésre is alkalmasak lennének, amely megfelel a nemzetközi vonalak követelményeinek is. A kocsik részegységeinek és alkatrészeinek túlnyomó része, az előzetes felmérések szerint, a nyílt pályáztatásokat követően hazai beszállítóktól érkezhet majd. A projekt finanszírozásába a MÁV-GÉPÉSZET saját erőforrásai mellett uniós források bevonását is tervezi.

A MÁV-GÉPÉSZET célja, hogy a külföldi beszerzési forrásokkal összevetve, versenyképes áron kínált termékkel vegyen részt a MÁV tervezett jármű felújítási programjában. A sorozatgyártás megvalósulása esetén lehetőség nyílik a 17 éve szünetelő hazai járműgyártás újraindítására, amely új munkahelyeket teremthet, egyúttal a hazai járműgyártási iparág egyes szereplőinek kínálhat partnerséget. (mfor)

2011.07.23.