Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Lépj egyet előre

Lépjen Ön is egyet!

Folytatódik a "Lépj egyet előre" program, a jelentkezéseket 2008. december 31-ig fogadják, a tervek szerint a 10 milliárd 665 millió forint támogatási keretből legalább 22 ezer felnőtt személy ingyenes képzését oldják meg.

Többek között erről is szó volt a Lépj egyet előre program első ütemet értékelő, a most induló második ütem feladataival foglalkozó keddi regionális budapesti szakmai konferencián.

A második ütem célja hasonló az elsőhöz, vagyis az, hogy az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőttek jussanak hozzá a szakképesítéshez szükséges alapfokú végzettséghez, valamint az elhelyezkedést elősegítő szakmához. A képzésért nem kell fizetni, sőt még a minimálbért jelentő ösztöndíjjal is segítik a képzésben résztvevőket. Ezt a támogatást a legfeljebb alapfokú végzettségűek minden 150 órányi tanfolyami idő után vehetik igénybe. Az alapfokúnál magasabb végzettségűek sikeres vizsga esetén egyszer kapják meg a juttatást. A képzések időtartama 150 és 1.000 óra között változik.

A képzési lehetőségekről a helyi munkaügyi kirendeltségeken, képző intézményekben lehet informálódni. Általában olyan személyeket vonnak be a képzésbe, akiket a hagyományos képzési programok nem, vagy csak korlátozottan érnek el. A program nagyobb motivációt, ösztönzést adhat, helyben kínálja a képzést, jobban igazodik az időbeosztási igényekhez. A programot az Európai Unió és a költségvetés közösen finanszírozza.

Elavult szakmával rendelkezők képzése is támogatható, felsőfokú végzettségűek képzését a program nem támogatja. Alapelv, hogy a keret legalább hatvan százalékát a legfeljebb alapfokú végzettségű személyek képzésére kell fordítani, illetve legalább hetven százalékot a szakképesítéssel nem rendelkezők képzésére. Csak a többi pénzből vonhatók be azok akik elavult szakmával rendelkeznek.

A Lépj egyet előre program 2006 februárjában indított és az idén záruló első szakaszában több mint 15 ezer személy juthat szakképesítéshez. A program nagy népszerűségnek örvend, mert kis adminisztrációval lehet bekapcsolódni a képzésbe.

A kezdeti 3,9 milliárd forintos keretösszeget először 4,2 milliárd forintra, majd 4,8 milliárd forintra sikerült kiegészíteni. Az eredetileg tervezett 11 ezer személy helyett így jóval többen kapcsolódhattak be a képzésbe. (PP)
(logsped)

2007.09.19.