Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébLégtérszimulációs központ

Kapcsolódó oldal:  Seszták Miklós , Simicskó István és Szepessy Kornél átadta a légiforgalmi szolgálat Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elhelyezett 3D toronyszimulátorát
(logsped)
2016.03.25.

2016. január óta új online rendszer, a LARA (Local and Sub-Regional Aispace Management Support System) támogatja a léggazdálkodás folyamatát a HungaroControlban.
(logsped)
2016.02.10.

Megnyílt a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának első, Budapesten kívüli kirendeltsége a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren.
(logsped)
2015.12.08.

Új kommunikációs csatorna, a CPDLC (Controller Pilot Data Link Communication) biztosítja a digitális összeköttetést a légiforgalmi irányítók és a pilóták között a magyar légtérben.
(logsped)
2015.11.29.

Elérhető a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat új, ingyenes web alapú szolgáltatása, amellyel a kisgépes pilóták az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben fel tudnak készülni repülésük biztonságos végrehajtására.
(logsped)
2015.06.06.

A HungaroControl szakértői által kidolgozott magyar távoli toronyirányítási megoldás (Remote Tower, rTWR) volt annak a tervezetnek az alapja, a Dubai Nemzetközi repülőtérre szánt tartalék irányítótorony terveinek.
(logsped)
2015.06.13.

Együttműködési megállapodást írt alá a madridi World ATM Congress 2015 kiállításon a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. és az Isavia, izlandi léginavigációs szolgáltató.
(logsped)
2015.03.14.

A rangos nemzetközi kiállításon a magyar légiforgalmi irányító szolgálat legsikeresebb projektjeit és a jövő léginavigációs eljárásait ismerteti.
(logsped)
2015.03.10.

Az Indra Navia AS telepíti a Fejlett Földfelszíni Mozgásokat Ellenőrző és Irányító Rendszert.
(logsped)
2015.03.06.

Európában elsőként a HungaroControl törli el a teljes légi útvonalhálózatot, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát.
(logsped)
2015.02.05.

A WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül.
(logsped)
2015.01.23.

A HungaroControl Zrt. a 68. helyen áll a hazai társaságokat válságállóság szerint sorba állító friss, 2013-as eredményeket feldolgozó toplistán.
(logsped)
2014.11.13.

Együttműködési megállapodást írtak alá a FAB Central Europe és a szomszédos BLUE MED funkcionális légtérblokk léginavigációs Vezérigazgatói Tanácsai.
(logsped)
2014.09.05.

A pilóták és irányítók közti szöveges üzenetváltás növeli a légiforgalmi irányítás hatékonyságát.
(logsped)
2014.08.18.

15 év elteltével - magyar irányítással - újra megnyílt Koszovó feletti magas légtérben átrepülő polgári légi forgalom.
(logsped)
2014.06.13.

A HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központja termékeket és szolgáltatásokat kínál március 4-6. között a madridi léginavigációs expón.   
(logsped)
2014.03.07.

A magyar légiforgalmi szolgálat MergeStrip elnevezéssel olyan egyedülállóan új légi navigációt segítő módszert fejleszt, amellyel hatékonyabbá válik a légiforgalmi irányítás.   
(logsped)
2013.03.04.

Budapesten felavatták Magyarország új légiforgalmi irányító központját. A csúcstechnológiával felszerelt új légi navigációs központ Európa egyik legkorszerűbb irányító központja.   
(logsped)
2013.02.27.

A Polgári Légiforgalmi Szolgáltatók Szervezete (CANSO) és a Légiforgalmi Irányítók Szövetsége (ATCA) Európa egyik legnagyobb éves szakmai kiállítással és fórummal egybekötött nemzetközi konferenciáját rendezett 2013. februárban Spanyolországban.   
(logsped)
2013.02.17.

A HungaroControl és a magyar légiforgalmi irányítás fennmaradása és önállósága a tétje az egységes európai légtér kialakítását célzó integrációs folyamatnak Szepessy Kornél szerint. (MTI)   
(logsped)
2013.02.05.
A HungaroControl csúcstechnológiát képviselő légiforgalmi tájékoztató rendszerét, a továbbfejlesztett MATIAS (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System) Build 9 szoftvert telepítette új ANS III elnevezésű irányító központjába.   
(logsped)
2012.12.11.

Budapesten átadták a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét, amivel újabb fontos állomásához érkezett a magyar légiforgalmi szolgálat.   
(logsped)
2012.08.31.

2012. július 6-án átvette diplomáját a magyar légiforgalmi irányítók legújabb generációjának első csapata, amelyet a HungaroControl és az Entry Point North által tavaly alapított Entry Point Central légiforgalmi irányító akadémián képeztek ki a világ élvonalába tartozó skandináv képzési program alapján.   
(logsped)
2012.07.08.

A HungaroControl regionális K+F központjában tesztelik a horvát légi navigációs szolgálat fejlesztéseit.   
(logsped)
2012.03.06.

A magyar légi navigáció fejlődéséért megítélt szakmai díjak és civil szervezetek munkáját segítő támogatások átadásával ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a HungaroControl Zrt.   
(logsped)
2012.01.31.

Megkezdődött az első hallgatók képzése a budapesti székhelyű Entry Point Central nemzetközi légi navigációs akadémián, amely a HungaroControl és a skandináv Entry Point North összefogásával jött létre.   
(logsped)
2011.09.28.

A HungaroControl új légiforgalmi irányító központja öt hónap alatt szerkezetkész lett, melyet 2011. szeptember 1-jén bokrétaavatással ünnepelték meg.   
(logsped)
2011.09.11.

Entry Point Central néven közös légi navigációs akadémiát nyit Budapesten a HungaroControl és a svéd, dán és norvég légiforgalmi szolgálat iskolája, az Entry Point North.   
(logsped)
2011.06.07.

2011. május 10-én Budapesten megnyitották a HungaroControl által üzemeltetett légtérszimulációs központot (CRDS).   
(logsped)
2011.05.10.

Légtérszimulációs központ

Közép-európai légtérszimulációs központot épít ki Budapesten a HungaroControl. Az új oktatási, szimulációs és kutatás-fejlesztési intézmény létrehozását a társaság és a kontinens légiforgalmi irányító szolgálatait tömörítő EUROCONTROL ma aláírt szerződése alapozza meg.

Regionális oktatási, szimulációs és K+F létesítményt állít fel tavasszal a HungaroControl. Ebben a legmodernebb technológiák segítségével végezhetők majd el azok a valós idejű, illetve modellező szimulációk, amelyek nélkülözhetetlenek a légtérkezelés és a forgalomirányítás fejlesztéséhez, valamint a szakszemélyzet folyamatos képzéséhez.

A központ lehetőséget ad új légi közlekedési megoldások (például az irányítók munkáját segítő új eszközök) kidolgozására, ezek tesztelésére, illetve jóváhagyásukra is. Hagyományos légiforgalmi irányítói tevékenysége mellett a HungaroControl Zrt. jelentős képzési, szimulációs és K+F hagyományokkal, tapasztalt oktató- és szakembergárdával rendelkezik. Szabad kapacitásai és jelentős beruházásai pedig az infrastrukturális hátteret biztosítják a tervezett közös központ létrehozásához.

Az új vállalkozás lényegében az EUROCONTROL tavaly bezárt CRDS (Central European Research, Development and Simulation) központjának helyét és szerepét veszi át. Szepessy Kornél, a HungaroControl elnök-vezérigazgatója és Bo Redeborn, az EUROCONTROL igazgatója január 31-én írta alá azt a szerződést, amelynek értelmében a HungaroControl megvásárolja a korábbi CRDS központ világszínvonalú berendezéseit. Az eseményen a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Gergely Máté légügyi főigazgató képviselte.

"A nemzetközi légi forgalom ugrásszerű növekedése és az Egységes Európai Égbolt program keretében elinduló integráció egyre erősebb keresletet támaszt a légi navigációt támogató kutatás, fejlesztés és oktatás nemzetközi piacán, miközben az erre alkalmas kapacitások csak korlátozottan állnak rendelkezésre" - mondta el Szepessy Kornél, a HungaroControl elnök-vezérigazgatója a vállalkozás hátteréről.

Az új központ elindításához szükséges korszerű eszközpark mostani megvásárlása mintegy 35,5 millió forintot tesz ki. A saját forrásból finanszírozott vállalkozás várhatóan májusban kezdi meg a próbaüzemet új szakmai stábbal, új helyszínen és kibővített szolgáltatási körrel, a tervek szerint pedig nyártól már éles szimulációkra, szoftverek tesztelésére vagy oktatásra is igénybe vehető lesz.

A központ célja, hogy ösztönözze az Egységes Európai Égbolt keretében létrehozandó közép-európai funkcionális légtérblokk - Ausztria, Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Magyarország - légiforgalmi szolgálatainak szakmai együttműködését. A vállalkozás biztosítja a közös munkához szükséges világszínvonalú technológiai hátteret, a nemzetközi tudásbázist és a bőséges szabad kapacitást. (logsped)

2011.01.31.