Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  Kutatóközpontot adtak át a Karcagi Ipari Parkban

Több mint 2,8 4milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot adtak át a Karcagi Ipari Parkban (MTI)

A beruházást végző Recy-Pet Hungária Kft. tájékoztatása szerint a beruházáshoz mintegy 1,99 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül. A projekt során 26 ezer 500 négyzetméteres telken épült fel a 4638 négyzetméteres nettó alapterületű, kétszintes Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ.

A projekt célja a PET-palackba csomagolt ásványvíz és üdítőitalok iránti folyamatos keresletnövekedéssel járó környezeti terhelés minimálisra csökkentése, illetve hogy hosszú távon akár száz százalékban is lehetséges legyen az élelmiszeripar csomagolásakor keletkező PET műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosítása.

A szelektíven összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák, megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős mértékben kiszolgáltatva ezzel a termelést a nemzetközi piacnak, a gazdasági viszonyoknak - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten körülbelül 7-8000 tonna regranulátumot gyártani.

Az előállított regranulátumot elsősorban az ásványvíz, üdítő- és energiaital- valamint ecetgyártó Aquarius-BUSZESZ csoport vásárolja, illetve használja majd fel termékeik csomagolásához. A projekt a Tesco érdeklődését is felkeltette, újabb stratégiai együttműködési pontot teremtve ezzel a vállalatok között.

Tervezik azt is, hogy a projekt során egy, az akkreditálási feltételeknek megfelelő fejlesztési és minőségbiztosítási laboratórium jöjjön létre. A központ akár kihelyezett képzésekre is alkalmas lesz, és egyetemi képzések helyszínéül is szolgálhat, a beruházást végző cég már szerződést írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem polimertechnika tanszékével
(logsped)

További információk:2015.07.02.