Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kutatóközpont Balatonfüreden

Kapcsolódó oldal:  Kutatóközpont létesül Balatonfüreden

Hatszázmillió forintból kutató és fejlesztőközpont alapkőletétel elkezdődött a kivitelezés Balatonfüreden.

A kutató és fejlesztőközpontban orvosi műszerek, terápiás eljárások, funkcionális élelmiszerek és gyógyszer kombinációk fejlesztése illetve gyártása zajlik majd. A magyar gazdaság szempontjából nagyon fontos a kutatásfejlesztés, olyannyira, hogy szakértők szerint ez lehet a gazdasági válságból történő kilábalás egyik útja. A kormány ezért támogatja az ilyen vállalkozásokat, mint ahogy a klasztereket is, amelyek a kis-, és középvállalatokat hoznak előnyös helyzetbe. Külön öröm, hogy a füredi önkormányzat minden erejével segíti ezt a kezdeményezést – mondta ünnepi beszédében Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Az első évben 15-20 új munkahelyet teremtünk, ez a későbbiekben reményeim szerint még növekedhet. Először a kutatási fejlesztések alapjait szeretnénk lerakni, a távlati célunk pedig az, hogy az itt kifejlesztett eszközökből és orvosi műszerekből végül termékeket állítsunk elő. Az önkormányzattól vásárolt ingatlanon van lehetőségünk a terjeszkedésre - hangsúlyozta Grosz György, a hat céget felölelő klaszter elnöke. Dr. Bóka István polgármester kiemelte: Balatonfüred számára a jövőt jelentik az ilyen beruházások, hiszen éves munkahelyet adnak, növelik a város adóbevételeit és a turizmus mellett egy új fejlődési irányt is jelentenek.

Több hektáros önkormányzati terület van még itt, amit szeretnénk hasonló ipari vállalkozások számára hasznosítani. Már zajlanak is tárgyalások. Nem akartunk apartmanokat építeni, a multinacionális cégeket sem látnánk itt szívesen, a városnak ez a része egy ipari szolgáltató negyed lesz. Biztos vagyok benne, hogy ezzel egy új fejezet kezdődik Balatonfüred életében - összegzett dr. Bóka István. A tervek szerint a jövő év szeptemberére elkészülő, mintegy kétezer négyzetméteres területen fekvő központ létrehozását az Új Magyarország Fejlesztési Terv közel háromszáz millió forint uniós forrással támogatta, a fennmaradó részt a klaszterben résztvevő cégek, köztük kettő helyi székhelyű, közösen biztosítják. (ÖS)

2010.02.09.