Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kötelező biztosítás

Kapcsolódó oldal:  Kötelező biztosítás: 2010 október 30-tól lehet biztosítót váltani

Sokkal olcsóbb nem lesz a tavalyinál a kötelező biztosítás díja, de így is több mint egymillió új szerződést várnak az alkuszok az idei biztosító váltási szezonban.

A jövő évi tarifákat a hétvégén hozzák nyilvánosságra. Újdonság, hogy 2011-től már nem a motortérfogat, hanem a teljesítmény alapján számítják a díjat – ezzel az autósok nagy része jobban jár.

2010 október 30-tól nyilvánosak a jövő évi kötelező gépjármű biztosítási tarifák. Az autósok többsége már készül. Azt mondják: ha jó az ár, váltanak.

- Megint váltani fogok – mondja az egyik autós.
- Végül is az ár, ami meghatározza, nem mindegy hogy mennyit fizet az ember – vélekednek mások.
- Meglátjuk, hogy mi lesz, milyen ajánlatokat kapunk – hallhattunk egy harmadik autóst.

Nem csak az ár változik. 2011-től a személyautóknál például már nem a motor hengerűrtartalma, hanem a teljesítménye számít. Továbbra is hat kategória marad, de előfordulhat, hogy ugyanaz az autó az új rendszer alapján más besorolás alá esik. A tehergépjárműveknél is lesz változás. Bár továbbra is a gépjármű súlya után kell a kötelezőt fizetni, de míg idén a hasznos terhelés volt az irányadó mérték, addig jövőre már a jármű össztömege határozza meg a tarifát.

- Jobb lesz, ügyfélbarát lesz, a kiszámíthatóságra törekszik ez az ajánlás – a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének debreceni képviselője szerint ilyen lehet az új rendszer. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ugyanis 10 pontos előirányzatot adott ki, amit a biztosítóknak szem előtt kell tartani. Eszerint a kedvezménynek elérhetőnek kell lenni az új és a régi ügyfél számára is, és a díjszámításnál nem lehet különbség az online és a személyes szerződéskötés díja között. A szakember szerint azonban jelentős árcsökkenés nem várható az új tarifáknál.

- Sokkal nem lesznek olcsóbbak a díjak, de ha mondjuk több gyerek született, vagy már 2-3 van, azt preferálják egyes biztosítók. Vannak hasonló kedvezmények, így egyes embereknél jelentősen csökkenhet a díj, nagy általánosságban azért szerintem ennél olcsóbb mostanában nem nagyon lesz – magyarázza Pántya Zsolt, a Gratis 92’ Zrt. vezérigazgató helyettese.

Bár nem lesz nagy különbség az árakban, az alkuszok sok új szerződésre számítanak. Az autósok többsége ugyanis akár 1000 forintos spórolásért is átszerződik. Új biztosítót váltani december 31-ig lehet. Aki azonban új szerződést köt, annak a régit november végéig fel kell mondani. (dehír)

2010.10.27.