Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Korszerű vonatközlekedési információs rendszert épít a MÁV

Kapcsolódó oldal:  Korszerű vonatközlekedési információs rendszert (FOR) épít a MÁV

A MÁV Zrt. kihirdette a 2009. január 15-én indított, a Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer (FOR) megvalósítására vonatkozó közbeszerzési eljárás eredményét. A rendszer alkalmas lesz a vasúttársaságok együttműködésének támogatására, valamint az uniós előírásoknak megfelelően a többszereplős vasúti közlekedési piac kiszolgálására. A beruházás hosszú távú célja a forgalomnövelés, és a hazánkat elkerülő teherforgalom visszaszerzése – a megbízható információcserére alapozva.

A közbeszerzési eljárás

A nyertespályázó az azonos vállalási feltételek mellett legalacsonyabb árat megajánló Funkwerk Information Technologies GmbH lett. A projekt összköltsége a sikeres ártárgyalásnak köszönhetően 933 millió forint, ami az eredetileg becsült 1800 millió forinthoz képest csaknem 50%-os megtakarítást jelent a vasúttársaság számára.

A 2009. január 15-én, az Európai Unió Hivatalos Lapjában nyilvánosan meghirdetett projekt tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében került lebonyolításra. A felhívásra 5 ajánlat érkezett, amelyből egyet a MÁV Zrt. mint ajánlatkérő érvénytelennek minősített. Az érvénytelenítés ellen jogorvoslattal nem éltek. Az ártárgyalásra 2010. január 18-án került sor, két fordulóban.

A technológia

A projekt alapvető célja a napi mintegy 3500 vonat (személy- és teherszállító szerelvények együttesen) leközlekedtetéséhez szükséges hatékony forgalomirányítási rendszer létrehozása. Az új rendszer alkalmas a vasúttársaságok együttműködésének támogatására, informatikai értelemben pedig – a kölcsönös átjárhatóság uniós jogszabályi előírásainak megfelelően - a többszereplős vasúti közlekedési piac kiszolgálására.

A Forgalmi Vonatközlekedési Információs Rendszer - a MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág stratégiai rendszereként - valósidejű tájékoztatást tud majd szolgáltatni a vasútvállalatoknak vonataik aktuális helyzetéről. Ez a közlekedési előrejelzés hatékonyan segíti majd mind az árufuvarozási, mind a személyszállítási társaságokat, köztük a MÁV-START Zrt.-t is. A rendszer üzembe állításával az utastájékoztatás színvonala is javulni fog.

Az alkalmazás a pályavasúti stratégiai feladatok mellett hatékonyabb és pontosabb munkavégzésre ad lehetőséget. Támogatja a biztosítóberendezések és a mozdonyfedélzeti rendszerek nyújtotta objektív és valósidejű közlekedési információk feldolgozását és megjelenítését, segíti a vonatforgalom operatív szervezését, valamint számos régi informatikai rendszert jól áttekinthető, felhasználóbarát számítógépes alkalmazással vált ki.

(logsped)

További információk:2010.03.07.