Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA Kőröshegyi völgyhíd javítása legkésőbb 2013. augusztus 20-ig befejeződik

Kapcsolódó oldal:  A Kőröshegyi völgyhíd javítása legkésőbb 2013. augusztus 20-ig befejeződik

Egy súlyos baleset következtében megrongálódott az Állami Autópálya Zrt. kezelésében lévő Kőröshegyi völgyhíd burkolata, az elválasztó sáv felöli szegélye és korlátja is, emiatt a belső forgalmi sávot ideiglenesen zárva kell tartani. A helyreállítási munkálatok elkezdődtek.

2013. augusztus 7-én, hajnali 3 óra 20 perckor súlyos baleset történt az M7 autópálya jobb oldalán, a Kőröshegyi völgyhídon. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. útellenőr munkatársa szabályosan, figyelmeztető jelzés és forgalomterelés mellett egy kamion defektes gumidarabjait, törmelékeit takarította, amikor egy román rendszámú kamion a változtatható jelzésképű táblákkal is előjelzett sávzárást figyelmen kívül hagyta, és fékezés nélkül belehajtott az álló útellenőr autóba.

Az ütközés során a kamion 100 méteren keresztül tolta maga előtt a külső sávban álló útellenőr autót, amit végül az elválasztó sávi korláthoz nyomott. Az autó azonnal kigyulladt és a teljes felszereléssel együtt leégett. A balesetben az útellenőr súlyos sérüléseket szenvedett, jelenleg is kórházban ápolják.

Az ütközés és a tűz következtében a híd burkolata, valamint elválasztó sáv felöli szegélye és korlátja is megsérült, ezért a belső sávot a balesetek elkerülése érdekében a teljes helyreállításig zárva kell tartani.

A baleseti helyszínelést követően az ÁAK Zrt. szakemberei azonnal elkezdték a károk felmérését, ahol megállapították, hogy 40 m?-en sérült az aszfaltburkolat kötő- és kopórétege, megsérült a híd aszfalt és vasbeton szegélye, több mint 8 m?-en cserélni kell az ún. netlon (műanyag) hálót, valamint 8 méter hosszban ki kell cserélni a magas visszatartási fokozatú, dupla szalagkorlátot annak oszlopaival és összekötő elemeivel együtt.

A kárfelmérés után az ÁAK munkatársai elkészítették a javításhoz szükséges műszaki ütemtervet, melynek célja a híd mielőbbi teljes helyreállítása és a forgalomkorlátozás megszűntetése. Ennek megfelelően már holnap elkezdődik a sérült útburkolat marása, amiből ténylegesen megállapíthatóak a pontos károk, majd azok eredményétől függően a többi helyreállítási munka. A tervek szerint a folyamatos helyreállítási munkálatok legkésőbb 2013. augusztus 20-ig befejeződnek.

Mivel a Kőröshegyi völgyhíd áteresztő képessége nagyobb, mint az ottani átlagos forgalom, ezért jelentősebb torlódásokra nem számít az Állami Autópálya Kezelő Zrt., de a közlekedésbiztonság és a baleset megelőzés érdekében felhívjuk az arra közlekedők figyelmét, hogy vezessenek fokozott figyelemmel és a sebességkorlátozást minden esetben tartsák be. (logsped)

2013.07.31.