Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

A kockázati életbiztosítások előtérbe kerülnek

Kapcsolódó oldal:  Előtérbe kerülnek a kockázati életbiztosítások

Egyre több biztosító tapasztalja azt, hogy a megtakarítási jellegű biztosítások helyett az utóbbi időben a kockázati életbiztosítások kerültek előtérbe, amelynek oka az, hogy elfogadható áron lehet olyan védelemhez jutni, amely az egyik kereső kiesésekor pótolja - legalább időlegesen - annak jövedelmét - derül ki több biztosító elemzéséből, valamint az MTI által megkérdezett szakértők válaszaiból.

Az AEGON Magyarország Zrt. megbízásából a Millward Brown Hungary Kft. által idén február-márciusban készített felmérés négy csoportba osztja azokat, akik biztosítást kívánnak kötni. A „díj-érzékenyek” elfogadható havi díjért anyagi biztosítékot várnak abban az esetben, ha egy kereső jövedelme kiesik a családból. Erre a kockázati életbiztosítás alkalmas. Az Aegonnál az idei első negyedévben megduplázódott az ilyen új biztosítások száma.

Bartók János, az Aviva Életbiztosító Zrt. elnök-vezérigazgatója nemrégiben úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy míg az autójukra kötnek casco biztosítást a vásárlók, addig magukra nem kötnek - ennek megfelelő - kockázati életbiztosítást. Az elnök-vezérigazgató ezzel a hozzáállással magyarázza azt, hogy a piac a kockázati életbiztosítások növelését tartja indokoltnak.

Az Avivánál a potenciális vevők - szerződők - azok a negyvenes éveik felé járó, jól kereső középosztálybeliek, akiknek a hozzátartozóit anyagilag megrázná a családfő halála. Egy ilyen teljesen egészséges személy körülbelül évi 350 ezer forintért tud kötni olyan kockázati életbiztosítást, amely a halála esetén 50 millió forintot fizet.

Az Aegon által megrendelt felmérés szerint a második csoportba tartozó „bizalmatlanok” főleg olyan 40 év fölötti ügyfelek, akik pályakezdő korukban kötöttek megtakarításos életbiztosítást, amelynek az értéke mára lecsökkent. Ők rossz tapasztalataik miatt most kisösszegű kockázati konstrukciókat választanak.

E kisösszegű kockázati konstrukciók egyike a munkanélküliségi biztosítás. Az Union Biztosító ilyen terméke most került piacra. Az Union által végzett felmérés eredménye ugyanis az volt, hogy az emberek a daganatos betegségek után a munkájuk elvesztésétől félnek leginkább. Ezért ennek a konstrukciónak az a célja, hogy a munkanélküliség alatt a biztosított hitelének törlesztőrészleteit fizeti a banknak a biztosító.

A biztosítás.hu on-line bróker cég múlt év május eleje óta értékesíti az első szabadon felhasználható szolgáltatást nyújtó jövedelemkiesés-biztosítást, amely munkanélküliség esetén is fizet. A kockázatot az ACE European Group Limited Magyarországi Fióktelepe vállalja.

Rácz István ügyvezető az MTI-nek elmondta, hogy eddig több mint 10 ezer szerződést kötöttek, és mára a havi kifizetés meghaladja a 10 millió forintot. Májustól a Media Markt és a Saturn 22 áruházában is árusítják a biztosításukat, majd nyártól - a terveik szerint - 2 ezer üzletkötő is értékesíteni fogja.

Az életbiztosítási piacot sokáig vezető befektetéshez kötött - unit linked - biztosítások szerepe visszaesett. Az Aegon felmérésben „befektetők”-nek nevezett csoportnál a megtérülési mutatók, és a befektetés biztonsága (például a tőkegarancia) a fontosak. A „takarékoskodó-gondoskodók” pedig a család biztonságát szem előtt tartva kötnek életbiztosítást - például gyermekük továbbtanulására takarékoskodnak így -, de erre csak havi 5-10 ezer forintot tudnak félretenni. Ez is sajátos kockázati életbiztosítás, hiszen ha korábban meghal a szülő, akkor a biztosító fizeti a gyermeknek a továbbtanulásra szánt összeget. (MN)
(logsped)

2009.04.28.