Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébA Kínából induló teszt tehervonat Magyarországon is áthalad

Kapcsolódó oldal:  A Kínából induló teszt tehervonat Magyarországon is áthalad

Hamarosan tehervonat köti majd össze Bécset a kínai Urumcsi városával, ahonnan az év végén indul majd az első, próbajellegű szerelvény.

A Magyarország területén is áthaladó tehervonatról a Vasutak Együttműködési Szervezetének Miniszteri Értekezletén döntöttek, amelyet Azerbajdzsánban tartottak a napokban. A kormányközi szervezet találkozóján a magyar delegációt Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára vezette. Az összehangolt vasúti korridor fejlesztések eredményeként a jövőben jelentősen nőhet a hazánk területén áthaladó áruforgalom, amely egyúttal bevételt jelent Magyarországnak is.

A Vasutak Együttműködési Szervezetének (OSZZSD) legfontosabb célja az Európa és Ázsia közötti vasúti összeköttetések fejlesztése. Ennek részeként a kínai Urumcsi városából Bécsbe tervezett tesztüzemű tehervonat a következő útvonalon közlekedik majd: Alashankou/Dostyk - Semiglavij Mar/Ozinki - Suzemka/Zernovo - Csap/Záhony - Hegyeshalom/Sopron. A MÁV által javasolt Urumcsi - Záhony korridor Záhonynál kapcsolódik az EU által kijelölt RFC6 Mediterrán Korridorhoz (Almeria - Barcelona - Marseilles - Torino - Milano - Ljubljana - Budapest - Záhony). A két korridor fejlesztésének összehangolt munkája eredményeképp 2013-14-től várhatóan jelentősen megnövekszik majd a Magyarország területén áthaladó áruforgalom mértéke.

A kormányközi szervezet Miniszteri Értekezletét Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban tartották június 5-8. között. A találkozón a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes-államtitkára, Schváb Zoltán mellett részt vett Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. nemzetközi kapcsolatokért felelős általános vezérigazgató-helyettese, valamint a főbb témák szakértői. (logsped)

2012.02.14.