Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kgfb többletkiadás: forgalmi engedélyekben tévesen feltüntettt teljesítmények miatt

Kapcsolódó oldal:  Kgfb többletkiadás: forgalmi engedélyekben tévesen feltüntettt teljesítmények miatt

A forgalmi engedélyek mintegy 10 százalékában rosszul van feltüntetve a teljesítmény. Mindez eddig nem okozott nagyobb problémát, ám mivel 2011-ben nem a köbcenti, hanem a lóerő alapján állapítják meg a biztosítási díjakat, éves szinten akár 10-50 ezer forint többletkiadást is jelenthet a téves bejegyzés

Körülbelül négymillió forgalmi van forgalomban Magyarországon, a hibás bejegyzésből fakadó következmények mintegy 400 ezer autóst érinthetnek - mondta az [origo]-nak Németh Péter, a CLB igazgatója. A cég úgy jutott erre a következtetésre, hogy az EUROTAX adatbázisban lefuttatta a náluk biztosítást kötők adatait, és mintegy tíz százléknyi hibás adatra bukkant, ami kgfb többletkiadással jár.

"Mivel eddig nem volt szükség a kilowatt-adatokra, azokat nem is kezelték olyan gondossággal. Így elírás történhetett az okmányirodákban, a kereskedőknél, elképzelhető, hogy az ugyanolyan köbcentis autóhoz reflexből írták be a teljesítményadatokat, mégpedig rosszul" - magyarázza a hiba okát Németh.

Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő teljesítmény hibás, az autótulajdonosnak be kell jelentkeznie egy új műszaki vizsgára, ahol a vizsgabázis által hitelesített műszaki adatlap alapján, az okmányirodákban kérheti a forgalmi engedély újra kibocsátását, a már helyes teljesítmény megjelölésével.

Németh Péter szerint sokan inkább lenyelik majd a költségeket, mert a hiba kijavítása sokba kerül: a szervizben történő teljesítményellenőrzés díja mintegy 10 ezer forint, a műszaki vizsga költsége 16 290 forint, az új forgalmi kiállításának költsége 6500 forint, és az érvényesítő matrica a rendszámtáblára 600 forint - azaz összesen több mint 30 ezer forintos kiadással kell számolni. (origo)

2010.10.13.