Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébKGFB szerződés díjfizetésének igazolása

Kapcsolódó oldal:  KGFB szerződés díjfizetésének igazolása

Jogszabály alapján a biztosítóknak legkésőbb 2011 januárjában értesítést kell küldeniük azoknak, akik a KGFB 2011 január 1-jén esedékes díjat még nem fizették meg. Aki március 2-ig nem fizeti be a kötelező gépjármű felelősségbiztosítása díját, annak ettől a naptól megszűnik a szerződése. Szintén e napig igazolható a biztosítás megléte.

A megszűnt szerződés csak a korábbi biztosítónál köthető újra. Arra az időre, amelyre nem volt biztosítás a kocsin, napokra meghatározott fedezetlenségi díjat kell fizetni.

A kockázatviselés kezdetétől - az év végén biztosítót váltóknál január 1-től - 60 napig a közúti ellenőrzéskor bármilyen dokumentummal igazolható a biztosítás megléte. Ez lehet a biztosító által kiállított kötvény, vagy csak egy egyszerű igazolás, hogy a kocsi biztosított.

A 60 nap letelte után már igazolni kell azt is, hogy a tulajdonos - vagy az üzembentartó - kifizette a biztosítást. Ennek tipikus módja a csekkszelvény, amelyen szerepel az is, hogy milyen időszakra szól a befizetés. Ezen időszak lejárta után még további 60 napig tanúsítja a csekk a biztosítás létezését.

A nemzetközi kgfb (zöldkártya) az abban szereplő időszakra igazolja - Magyarországon is - a biztosítás meglétét. (PSZÁF)

További információk:2011.01.22.