Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal:  A kft-nek egy év haladék a tőkeemelésre

2016. március 2.-án elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amelynek köszönhetően a korlátolt felelősségű társaságok (kft.) egy év haladékot kaptak a tőkeemelésre. (MTI)

A civil szervezeteknek ugyancsak elég lesz 2017 tavaszáig megfelelniük az új Polgári törvénykönyvnek.

Fellélegezhetnek azok a korlátolt felelősségű társaságok (kft.), amelyek még nem emelték 3 millió forintra a törzstőkéjüket, amit az új Polgári törvénykönyv írt elő. Ennek idén március 15-én járt volna le a határideje, azonban a parlament kedden elfogadta azt a módosítást, amely 2017. március 15-ére tolta ki az új határidőt. Az indoklás szerint számos jelzés érkezett arra nézve, hogy a társaságok az előírásnak nem tudnak időben eleget tenni.

A módosítás tiszta vizet öntött a pohárba az illetékfizetési kötelezettséggel kapcsolatban is. Ugyanis egyértelművé tette, hogy a korlátolt felelősségű társaságokat terhelő kötelező tőkeemelés után járó magas, 40 ezer forintos illetéket akkor sem kell megfizetni, ha a cég egyéb adatváltozást is bejelent, és ezen esetek többségében is az általános változásbejegyzési illetékmértéket, azaz csak a 15 ezer forintot kell kifizetni.

Haladékot kaptak a civil szervezetek is. Az alapítványok, egyesületek és egyéb gazdasági társaságok létesítő okiratát ugyancsak 2016. március 15-ig kellett volna az új Ptk-hoz igazítani. Azonban - az indoklás szerint - jelenleg 52922 olyan szervezet van, amelyek ezt még nem tették meg. Ez a szám az összes nyilvántartott civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek számának mintegy 65 százaléka. Ezért volt i
(logsped)

2016.03.02.