Logisztika
     Spedició, Fuvar.
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódók
     Közlekedés
     Információs társ.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     EgyébKerekítési szabály

Kapcsolódó oldal:  Kerekítési szabály

1 és 2 forintosok kivonásával kapcsolatos kerekítési szabályok

Az 1 és 2 forintos érmék március elsejei kivonásával összefüggő két kerekítési szabályról is döntött a tegnapi ülésén a kormány - jelentette be a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón Veres János. A pénzügyminiszter elmondása szerint a készpénzforgalomban két- (lefelé és felfelé), míg a tb- és szociális ellátásoknál csak egy irányba (felfelé) lehet majd kerekíteni.

A készpénzforgalom esetén a le- és felfelé kerekítésnél a fizetendő végösszegre vonatkozik az ötre, vagy nullára történő kerekítési kötelezettség, az egyedi áraknál nem kell kerekíteni. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a készpénzforgalom esetén nem lesz szükség a pénztárgépek átállítására, illetve azt is, hogy nem kell a kereskedőknek a kerekítési különbségről külön bizonylatot kiállítaniuk. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kerekítési különbség nem számít be a az áfa alapjának kiszámításába.

A tb- és szociális ellátásoknál a kötelező felfelé kerekítést azzal indokolta Veres, hogy a lefelé kerekítés "nem lenne a lakosság számára elfogadható". Fontos, hogy a felfelé kerekítés csak a már korábban megállapított juttatásoknál lesz kötelező, az új megállapításoknál már eleve nullára, vagy ötre kell végződnie a járandóságnak. A korábbi megállapításoknál a kötelező felfelé kerekítés az állam számára mintegy 100 millió forintos többletkiadást jelent.

A kerekítési szabály általánosságban azt jelenti, hogy nulla és 2.49 forint közötti érték esetén lefelé a legközelebbi nullára kell kerekíteni, 2.5 forint és 7.49 forint közötti összeg esetén ötre, míg 7.50 forinttól felfelé nullára. (PF)
(logsped)

2008.01.24.