Logisztika
     Spedició, Fuvarozás
     eTudakozók
     Térszerkezet
     Kapcsolódó területek
     Közlekedés
     Információs társadal.
     Vállalat
     Minőségbiztosítás
     EU
     Egyéb

Kapcsolódó oldal  

Ingatlan  ->>>

Újra felfedezték az ingatlanfejlesztők a keleti kereskedelmi folyosót

Beleznay Éva, Budapest főépítésze és három ingatlanfejlesztő - az Ablon, a Corvin Áruházt tulajdonló Capital Rt. és a Gestesa - az Erzsébet híd és az Örs vezér tere között húzódó keleti kereskedelmi folyosó egyre jelentősebb szerepéről beszélt a ma tartott sajtótájékoztatón. A szakemberek szerint a többszintű közlekedés, a térstruktúrák egysége, az interakciók gazdagsága révén létrejött komplex kereskedelmi tengely Budapest egyik legdinamikusabb lokális alpiaca lett.

Az Erzsébet híd és az Örs vezér tere között húzódó komplex kereskedelmi tengelyre hívta fel a figyelmet Beleznay Éve főépítész asszony és a folyosón fejlesztő három nagy beruházó: az Ablon, a Capital Rt. és a Gestesa Magyarország. A szakemberek szerint az egyre szaporodó fejlesztéseknek köszönhetően a sugárirányú folyosó szerepe évről évre nő. A többszintű közlekedés, a terek, térkapcsolatok, a térstruktúra egysége, az interakciók gazdagsága révén létrejött komplex kereskedelmi tengely törvényszerűen Budapest egyik legdinamikusabb lokális alpiaca lett. Egy olyan kereskedelmi folyosó, amely volumenénél és komplexitásánál fogva is figyelmet érdemel.

A Gestesa, a Galéria irodaház fejlesztőjének sajtóeseményen levetített kisfilmje kiválóan érzékeltette a folyosó komplexitását és helyzetéből fakadó jelentőségét: a tengely egyedülálló urbanisztikai helyzetét és központi elhelyezkedését. Ez az egyedüli olyan folyosó, mely közvetlen kapcsolatban van a Dunával és az V. kerülettel, így a belvárossal is, ingatlanpiaci értelemben pedig talán a legkomplexebb - magyarázta Gyöngyösi Zoltán, a Gestesa cégvezetője, a Baross Gábor téri 30 millió eurós beruházás fejlesztője.

A keleti kereskedelmi folyosó összetettségét jellemzi, hogy az iroda, a hotel és a retail szegmens egyformán markáns. A többi folyosóval összehasonlítva a Rákóczi-Kerepesi út alkotta tengely magasan kiemelkedik mind a bevásárlóközpontok területét (115.000 m2) mind a szállodai szobák számát (1874 db) vizsgálva, az irodaterületek tekintetében pedig a Váci út után a keleti kereskedelmi folyosón található a legtöbb iroda (119.763 m2).

A Rákóczi-Kerepesi út alkotta tengely továbbá építészetileg is figyelemreméltó: több helyen az eklektikus Budapest legszebb példáit hozza, mint a Ferenciek terének környéke, a New York Palota, a Keleti Pályaudvar, továbbá számos csúcsintézménnyel büszkélkedhet, így például a Puskás Stadionnal, a BS-sel, a Hungexpo-val vagy a Kincsem Parkkal. Az előadók szerint tömegközlekedés szempontjából ez a tengely a legintenzívebb.

A Blaha Lujza teret mindig is belvárosi lokációnak tartottuk, melynek szerepe a plázaépítések kiskereskedelmi térnyerése miatt némiképpen visszaszorult, de soha nem szűnt meg - mondta Makkai Zsuzsanna, az ABLON értékesítési vezetője. Az értékesítési vezető Blaha Lujza téri 80 millió eurós beruházásuk kapcsán elárulta, hogy a telken egy Marriott szálloda és kiskereskedelmi üzletek épülnek, melyeknek átadása 2009 végére várható.

Hasonló szempontok miatt döntöttünk mi is a keleti kereskedelmi folyosó mellett, tette hozzá Balla Erna, a Corvin Áruház ügyvezető igazgatója, hiszen a Blaha Lujza tér Budapest második legforgalmasabb csomópontja. Mi egyelőre még vizsgáljuk a fejlesztési lehetőségeket, a kulturális központtól a kereskedelemi központig sok minden felmerült, az épület funkciójától függően kerül majd meghatározásra a beruházás volumene is, mely akár 7-15 milliárd forint is lehet.

Melléklet:

Összehasonlító grafikonok a keleti kereskedelmi folyosó szegmensei kapcsánBR> (Forrás: Cushman&Wakefield)
(logsped)
2008.04.10.